Pierzător la congres, Orban a câștigat inima ieșencelor liberale

Satiră cu ștaif

În susținerea candidaturii sale la președinția PNL, Ludovic Orban s-a bazat și pe simpatia declarată a trei dintre femeile reprezentative ale filialei ieșene liberale. Cea mai vocală a fost Mihaela Botezatu, fondatoare a ziarului Informația de Miroslava, aceasta fiind secondată de Ina Paladi, actrița din Bălți care a ajuns consilier la Ministerul Culturii, dar și de Alina Apostol, primărița comunei Ciortești. Înfrângerea lui Orban a adus tristețe în rândul bravelor susținătoare, dar nu îndeajuns de multă pentru a abandona viața politică. (pamflet)

Salonul de așteptare al Aeroportului Henri Coandă. Înghesuite pe scaune, Mihaela Botezatu, Ina Paladi și Alina Apostol privesc nervoase către panoul care afișează că zborul spre Iași are întârziere.

Ina Paladi: – Ia uite, asta mai lipsea! După ce că venim plouate de la congres, să ne trezim și fără aeroplan pentru Iași. Cine-i director acum la Aeroport, nu cumva Romeo Vatră? Sigur e un susținător de-al lui Cîțu și-acum sărbătorește cu stewardesele. Îl doare undeva de traficul aerian al oamenilor decenți!
Mihaela Botezatu: – Sincer, nu mă grăbesc să ajung acasă. La câtă tristețe a cuprins țara de înfrângerea iubitului nostru conducător, prefer să mergem la bufetul aeroportului și să bem una mică în sănătatea lui.
Alina Apostol: – Pe mine mă îngrijorează întârzierea asta. Eu am treabă de făcut la Ciortești, mă așteaptă proiecte în derulare, podețuri, străzi, școli, fabrici, centrale nucleare!

Mihaela Botezatu: – Pe bune, faci un reactor nuclear în Ciortești?
Alina Apostol: – Ei, am exagerat un pic. Cred că s-a lipit de mine discursul triumfalist al lui Cîțu!
Mihaela Botezatu: – Pe mine m-a cuprins inspirația renașterii din cenușă! Uite, cât probam o pereche de pantofi la un butic din aeroport, am compus o chestie mobilizatoare: „Liber sunt, nesupus/Sunt un om spre Polul plus/Iar deasupra mea /doar Dumnezeu va sta!” Ăsta e noul meu crez politic. O să i-l trimit și lui Ludovic, prin SMS.

Ina Paladi: – Tu, fată, dar ce vrei să spui cu polul plus? Vrei să te dai cu gașca lui Cioloș?
Mihaela Botezatu: – Cine știe… nebănuite sunt căile domnului Ludovic Orban.
Alina Apostol: – Miha, dar de data asta n-ai mai avut drept de vot, nu-i așa?

Mihaela Botezatu: – Da, dragă, dar m-am ocupat de ce știu eu mai bine să fac: organizare. Bine, am dat și cu mopul, am șters praful de scaune, am dat un șut la o scamă de pe reverul lui Ludovic. Îmi pare rău că n-am reușit să pun o piuneză pe scaunul lui Cîțu! Vai, ce l-ar fi usturat noul dos de președinte!
Ina Paladi: – Apropo de piuneze! Alina, n-ai vrut să asculți ideea mea cu practica voodoo. Eu pregătisem tot, ace, cârpe, păpușa cu mutra lui Cîțu. Cât era să faci niște incantații din alea mistice, să scăpăm de marioneta asta?
Alina Apostol: – Vai, nu, eu sunt preoteasă, nu fac din astea! Am pus un acatist, două, pentru domnul Orban, dar dacă nu s-au prins de el, ce să mai fac? O fi fluierat zdravăn în biserica de la Cotroceni, altfel nu-mi explic.

Mihaela Botezatu: – Ați văzut cum săracul avea lacrimi în ochi la anunțarea scorului? L-am pupat pe obraji, l-am coborât de pe crucea răstignirii și i-am dat să bea apa plată de la organizatori. M-a privit în ochi și a murmurat: “Și tu mă trădezi, Miha? Unde e whisky-ul pentru situații de urgență?”
Ina Paladi: – E clar, Ludovic e cel ales, e Mesia din sufletul nostru liberal. Va trebui să-l eliberăm din tristețea și depresia înfrângerii și să-l aducem pe calea cea bună, a unui nou partid!
Alina Apostol: – Eu nu mă duc la USR sau la alte prostii. Am treabă de făcut, acum vin și banii ăia de la PNRR, v-am spus că vreau să ridic în comună o replică a Domului din Milano!

Mihaela Botezatu: – Măi, fetelor, eu sunt mai pragmatică. Bun, am plâns, am blestemat, dar totuși, trebuie să păstrăm o relație ok și cu copchilul ăsta de Cîțu.
Ina Paladi: – Nici vorbă! Dacă vrei să ne trădezi, ești liberă să o faci. Dar să nu te mai prind că vii să joci tabinet cu noi. 
Alina Apostol: – Nu vă mai certați. Eu chiar depind de banii lui Cîțu. Așa că sunt cam de acord cu Mihaela. Dacă de omul ăsta depinde finanțarea noul bazin olimpic de la Ciortești, aș putea să fiu vrăjmașa lui?

Ina Paladi: – Uff, că pe toate v-a pălit pragmatismul liberal! Chiar nu mai există strop de onoare în politica asta?

În salonul de așteptare își face apariția Florin Cîțu, relaxat, zâmbitor. Femeile încep să-și aranjeze coafurile, machiarul, lansează priviri languroase către premier.

Florin Cîțu: – Ce face fetele?
Mihaela Botezatu: – Iaca, așteptăm cursa de Iași, dar avionul întârzie.

Florin Cîțu: – Cum, încă n-aveți autostradă spre Iași?
Alina Apostol: – Da’ de unde, domnule președinte, suntem săraci… noi cu nevoile, cu neamul, știți cum zice poetul…

Florin Cîțu: – Spuneți-i poetului ăluia că a zis domnul președinte Florin Vasile Cîțu că îi va face autostradă în maxim doi ani! Pa, vorbim!

Cîțu se îndepărtează, grăbit.

Ina Paladi: – Asta-i bună, fetelor! După congresul ăsta cu fantome liberale, mai lipsea o ședință de spiritism cu Eminescu! Hai la bufet, să ne dregem gustul!

Mihaela Botezatu, o liberală care a crezut în Orban până la ultima picătură. Botezatu (foto, pamflet): Ludovice, dacă am zis că te susțin, te susțin până la capăt! Așa că te aștept mâine dimineață cu o ciorbă de burtă numai bună de dres amarul beției de putere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *