O delegație europeană de experți în e-guvernare a vizitat laboratoarele Universității Tehnice

Metropola

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit luni, 18 februarie 2019, o delegație de peste 20 de experți europeni în e-guvernare. Întâlnirea a început de la ora 16.00 în Sala de Conferințe a universității, din Corpul T, și s-a încheiat cu vizitarea a cinci dintre cele mai moderne laboratoare din universitate, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Construcții și Instalații.

„Stâlpii dezvoltării tehnologice”
La întâlnirea din Sala de Conferințe au participat reprezentanți ai comunității academice de la TUIASI, cei peste 20 de experți europeni în e-guvernare, președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, cât și reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Din partea acestui organism a vorbit secretarul de stat Maria-Manuela Catrina, care a ținut să mulțumească Universității Tehnice pentru găzduirea delegației europene, iar apoi a descris Iașul ca fiind unul dintre stâlpii dezvoltării tehnologice și din domeniul IT al României. „De ce ne întâlnim astăzi la Iași? Când România a preluat președinția Consiliul Europei ne-am gândit să organizăm și evenimente în afara Bucureștiului, iar primul nostru gând a fost către Iași, fiindcă nu putem să nu ne gândim la România în întregul său fără Iași. Este «comoara ascunsă» a țării, locul cu cel mai mare potențial de dezvoltare”, a precizat Maria-Manuela Catrina.

Întâlnire cu mediul de afaceri
Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, le-a mulțumit celor prezenți în sală și a prezentat un scurt istoric al instituției de învățământ superior, ce a sărbătorit anul trecut 205 ani de la primele cursuri de inginerie în limba română. Acesta a punctat și faptul că întâlnirea din perioada 18-19 februarie de la Iași este doar o primă acțiune la care Universitatea Tehnică este implicată pe perioada celor șase luni în care România deține președinția Consiliului European, urmând a avea loc spre mijlocul anului o dezbatere pe tema inovării ce va fi găzduită în Aula Magna „Carmen Sylva” a Politehnicii ieșene.
Pentru a prezenta direcțiile de cercetare din universitate, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI, a susținut o prezentare în care a analizat sinergia existentă între mediul academic, start-up-uri și comunitățile locale.
Înaintea vizitei din cele cinci laboratoare, reprezentanții companiilor Continental, GeminiCAD și greenSoft au prezentat felul în care mediul de afaceri din Iași și din România se dezvoltă, care sunt cele mai mari dificultăți întâmpinate și cum arată viitorul tehnologiei văzut din capitala Moldovei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *