Nou la Iași: cultura de masă, acum și la dozator Pfizer

Râs cu plâns

Așa cum era de așteptat, Vacciniada a pornit în forță la Iași, în oraș deschizându-se mai multe centre de vaccinare la botul calului. Te poți vaccina în parcări, prin parcuri, pe holurile unor clădiri, ba chiar și în sălile de spectacole. Mai mult, Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, a început o campanie prin care promovează vaccinarea grație unui „program cultural – artistic multidisciplinar” performat în fața centrelor de imunizare. Poezie, muzică, dans, dar și spectacole de teatru sunt ingredientele folosite pentru ademenirea ieșenilor la vaccinare. Să vedem reacția altor oameni de cultură la această inițiativă. (pamflet)

Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii Moldova – Am văzut și eu efortul artistic depus de Ateneul Național pentru susținerea campaniei de vaccinare. Cred că vom deschide și noi un centru de vaccinare printre ruinele Filarmonicii. Ne gândim și la un program artistic ambiental. Cei care vor veni la vaccinare vor fi întâmpinați cu Marșul triumfal din opera Aida, de Giuseppe Verdi. În timpul vaccinării, clientul va fi încurajat cu Aria Toreadorului din opera Carmen, de Bizet. Vă dați seama, trebuie să-i sădim cetățeanului un sentiment de curaj care să-l facă să treacă cu fruntea sus peste acest eveniment unic din viața sa. La ieșire, fiecare vaccinat va fi însoțit de acordurile Simfoniei a 9 – a de Beethoven, numită și Simfonia Bucuriei, pentru că, nu-i așa, nimic nu se compară cu bucuria imunizării anticovid!

Adi Cristi, directorul Casei de Cultură Mihai Ursachi – Pentru că ne pasă de sănătatea noastră și a celor dragi, vom înființa și noi un centru de vaccinare. Îl vom amenaja sub Teiul lui Eminescu, iar tematica poetică aleasă va fi în tonul creației eminesciene. În primul rând, înainte de a se așeza pe scaunul vaccinării, cetățeanul va putea asculta recitarea poeziei „Memento mori”, foarte binevenită în ideea că, dacă nu faci vaccinul, ai toate șansele să te trimită covidul pe lumea cealaltă. În timpul operațiunii medicale specifice, cetățeanului i se va recita „La Steaua”, cu versuri adaptate, respectiv: „La pandemia care-a răsărit, e o cale atât de lungă, că mii de cazuri i-au trebuit, vaccinul s-o ajungă”. În fine, după finalizarea procedurilor de imunizare, omul va pleca de sub Teiul eminescian urmărit de speranța exprimată prin versurile „Mai am un singur dor/Până la rapel să nu mor”. Eu zic că, astfel, printr-un program cultural de excepție, vom contribui și noi la însănătoșirea acestui popor! Dacă nici arta nu ne salvează, atunci cine?

Apreotesei (foto, pamflet): Vom performa mai multe numere artistice în fața celor care vin la vaccinare, dar toate vor fi executate doar pe jumătate. Cine vrea să vadă și finalul, să vină la rapel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *