Mihai Bulai: „Mă gândesc la un turism de supermarket. Cunosc câțiva pensionari care ar putea fi ghizi fabuloși!”

Satiră cu ștaif

De câteva zile, Iașul a intrat în nebunia competiției Destinația Anului, la finalul căreia va fi desemnată urbea în care merită cel mai mult să-ți faci vacanța. Cum era și de așteptat, pe Facebook s-au dezlănțuit apelurile patriotice prin care diverși influenceri le cer ieșenilor să voteze la foc automat Iașul drept capitala turistică a anului. Pentru a înțelege acest fenomen, dar și alte mistere din zona călătoriilor de vacanță, l-am contactat pe profesorul Mihai Bulai, cunoscut promotor al turismului ieșean. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule profesor, cu ce ajută Iașul desemnarea sa drept Destinația Anului?
Mihai Bulai: – E o tichie de mărgăritar garnisită cu multe like-uri pe Facebook, apoi cu voturi exprimate pe un site rezervat acestui concurs. În fiecare an sunt organizate măcar 3 – 4 astfel de competiții amatoricești, lipsite de un suport al specialiștilor în turism.

IEȘEANUL: – Adică orașul care are cei mai activi useri votanți pe Facebook devine cea mai căutată destinație de vacanță.
Mihai Bulai: – Exact. Bine, mai sunt și ieșeni care votează, de pildă, Clujul, dar ăia nu-s în stare să nimerească nici măcar Palatul Culturii.

IEȘEANUL: – De fapt, cu ce ar putea atrage Iașul turiști din întreaga lume?
Mihai Bulai: – Ei, nu chiar din întreaga lume, să fim realiști. Uite, nu prea vin chinezi. Am impresia că nici în bucătăriile restaurantelor chinezești nu sunt chinezi, ci niște contrafaceri. Știți, mă gândeam la un turism de supermarket, un turism al culturii de comerț. Am putea face un circuit fabulos: pornire de la Mega Image, cu escale la Lidl și Penny, apoi vizite aprofundate la Carrefour și Kaufland, eventual Selgros pentru amatorii de cultură en-gros. Cunosc câțiva pensionari care ar putea fi cooptați drept ghizi.

IEȘEANUL: – Este Iașul un oraș al turismului cultural, academic?
Mihai Bulai: – O fi, dar are și momente de cădere, cum a fost și retrogadarea Politehnicii în Liga a doua. Pentru profilul academic al Iașului asta înseamnă o pierdere. Galeriile de la peluză culturalizau sălbatic Copoul, dar acum s-au stins în lehamite.

IEȘEANUL: – Spuneți-ne un obiectiv turistic interesant din Iași.
Mihai Bulai: – Aș face la Iași o casă memorială în amintirea tuturor vacanțelor pierdute.

IEȘEANUL: – Mare sau munte?
Mihai Bulai: – Dacă e să vorbesc așa, în mare, prefer muntele.

IEȘEANUL: – Grecia sau Bulgaria pentru sezonul estival?
Mihai Bulai: – Da, am observat că s-a revenit la balcanisme. Lumea a uitat de Zanzibar!

IEȘEANUL: – Sushi sau mămăliguță cu brânză și smântână?
Mihai Bulai: – Tochitură la mic dejun, prânz și cină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *