Meteorologii au emis un COD PORTOCALIU de furtună valabil până luni. Iată ce judeţe sunt vizate

D’ale vedetelor

În această sâmbătă, meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben, dar şi una de Cod Portocaliu de furtuni şi averse, valabile începând din această seară şi până luni în jurul orei 23:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 1 iulie, ora 21:00 – 2 iulie, ora 9:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică în 19 judeţe din centrul, sud-vestul şi nord-estul teritoriului. Astfel, din seara de sâmbătă până duminica dimineaţa (1-2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania şi Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi punctiform 35 – 45 l/mp.

Fenomene meteo similare se vor semnala şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei şi al Munteniei.

ANM precizează că, în intervalul menţionat, pe arii extinse în sud şi în sud-est valorile termice vor caracteriza în continuare o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, iar disconfortul termic va fi încă ridicat.

Totodată, în intervalul 2 iulie, ora 20:00 – 3 iulie, ora 23:00, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă în 15 judeţe din parte de sud, centru şi sud-vest.

Conform prognozei, în cursul nopţii de duminică spre luni (2/3 iulie) şi pe parcursul zilei de luni, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna şi Buzău, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 – 70 l/mp şi pe arii restrânse 80 – 90 l/mp.

Nu în ultimul rând, începând din seara zilei de duminică, de la ora 20:00 şi până luni la ora 23:00, va fi Cod galben de vreme instabilă în sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Transilvania. În aceste zone, respectiv 18 judeţe şi Municipiul Bucureşti, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 şi 50 l/mp.

Meteorologii menţionează că duminica, 2 iulie, în sudul extrem al ţării indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia la orele amiezii de pragul critic de 80 de unităţi.

Sursa: cancan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *