Lucian Grecu: „Chelnerii noștri devin anxioși când vine vorba de nunți. Mulți dintre ei nu mai știu să calculeze un bacșiș!”

Râs cu plâns

În sfârșit, prin relaxarea națională decretată de Guvern, ramura industriei ospitalității din România începe să prindă aripi. Sectorul HoReCa, atât de năpăstuit pe perioada restricțiilor pandemice, renaște inclusiv la Iași, prin deschiderea restaurantelor și cafenelelor în interior, dar și prin libera organizare a nunților și botezurilor. În această atmosferă euforică pentru serviciile de divertisment și turism, în debut de sezon estival, am discutat cu Lucian Grecu, proprietarul Hotelului Unirea. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule Grecu, a ieșit soarele și pe ulița hotelierilor, operatorilor din turism, patronilor de restaurante, muzicanților de nunți.
Lucian Grecu: – Da, da, putem vorbi deocamdată despre un soare blând, nu foarte fierbinte. Cam cât să putem încălzi o ciorbă de burtă fără să ne mai fie teamă că va rămâne să se sleiască din lipsă de clienți. Suntem încă prudenți. Încă n-am uitat perioada în care HoReCa horcăia din cauza pandemiei.

IEȘEANUL: – Clienții pot ocupa acum interiorul restaurantelor în proporții mari. Cum priviți această relaxare?
Lucian Grecu: – Sigur, în urmă cu două – trei luni mi s-ar fi părut fabulos lucrul acesta. Dar acum, vedeți cum e, s-a încălzit afară, nimeni nu mai vrea să stea înăuntru, ci toată lumea preferă terasa. Acum am tot două jumătăți de sală nefolosite: aia în care e voie să consumi și cealaltă cu interdicție.

IEȘEANUL: – S-a dat drumul și la nunți, botezuri, diverse petreceri. Sunteți pregătit pentru această provocare?
Lucian Grecu: – Asta e bine, mai ales că avem niște tacâmuri luate acum vreun an și care stau prăfuite în magazie. O mie de farfurii, două mii de furculițe, vreo cinci sute de solnițe. Le-a venit rândul să iasă în lume. Și chelnerii noștri trăiesc cu anxietate reluarea nunților. Vă imaginați că mulți dintre ei nu mai știu să calculeze un bacșiș? Sunt sechelele dureroase ale înstrăinării de mușterii. Băieții și-au pierdut dexteritatea de a lua de guler un bețiv, de a trânti pe masă o notă de plată, de a nu băga în seamă cu orele un client. Sunt abilități care se cer readuse la forma lor maximă.

IEȘEANUL: – Aparthotel sau Hotel Unirea?
Lucian Grecu: – Unirea, că are o largă viziune, grație Panoramicului.

IEȘEANUL: – Nuntă sau praznic?
Lucian Grecu: – Amândouă, de la două pahare de vin în sus nu-ți mai dai seama de diferență.

IEȘEANUL: – Porumbei sau guguștiuci?
Lucian Grecu: – Porumbeii din Piața Unirii, sunt colaboratorii noștri. Au comision la fiecare turist adus la Unirea. Nu vi-l spun, e confidențial, suntem niște profesioniști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *