Liviu Brătescu: \”În biroul Iuliei Scântei am găsit o pălărie făcută ferfeniță, pe care scrisese cu carioca Nihil Sine Royal Party!\”

Politică la patru ace

Bucurie mare pentru istoricul Liviu Brătescu, liberal cu state vechi în filiala de la Iași. Mutarea Iuliei Scântei ca judecător la Curtea Constituțională a dus la eliberarea unui fotoliu de senator, repede înșfăcat de Brătescu, de multă vreme râvnitor la o astfel de demnitate politică. Curioși să-i cunoaștem stările din această perioadă fastă pentru cariera lui, i-am adresat proaspătului parlamentar câteva întrebări. (pamflet)

\"\"

IEȘEANUL: – Domnule senator, n-aduce anul ce-aduce ceasul! Iată, trăiți o perioadă de adânci satisfacții, culmea, datorate unor două femei, Iulia Scântei și Elena Udrea!
Liviu Brătescu: – Da, se poate spune și așa. Sincer, eu mă obișnuisem cu ideea că voi cultiva roșii în curtea vilei din Bârnova. Eram convins că numai ghinionul m-a ținut departe de scena parlamentară. Mai întâi, o cursă inegală pe contrasens cu Elena Udrea, pe vremea când aceasta avea un motor politic alimentat permanent de Traian Băsescu și forțam amândoi curbele în campania electorală din 2012. Dar vedeți cum se schimbă roata? Ea la răcoare, eu în Parlament!

IEȘEANUL: – Da, dar dacă nu se muta Iulia Scântei la Curtea Constituțională, rămâneați uitat în vestiarul cu rezerve de lux ale PNL Iași.
Liviu Brătescu: – Ce-i drept, am încurajat-o pe Iulia să încerce postul de judecător. I-am spus că acum e momentul, când toate pălăriile ei s-au aliniat pentru a conspira în favoarea ei. Evident, ea părea neîncrezătoare, întrebându-mă: «Dar oare funcția asta de judecător constituțional n-o fi prea mare pentru pălăria mea?». O linișteam: «Nu, Iulica, nu funcția e prea mare!». Mă rog, niciodată nu m-am priceput să fac complimente femeilor.

IEȘEANUL: – V-ați preluat deja locul în Parlament, ați rostit și jurământul. Cum ați găsit atmosfera de acolo?
Liviu Brătescu: – Parfumată! Multe sticluțe enigmatice care răspândeau arome ciudate. Apoi, în biroul Iulicăi am găsit niște broșe, rujuri tricolore, ba chiar și o pălărie multicoloră făcută ferfeniță, pe care scrisese cu carioca Nihil Sine Royal Party! Probabil că era din pandemie, când nu se făceau petreceri pe pajiștea regală. A suferit mult din pricina restricțiilor. Să fii monarhist și să nu poți bea un cocktail cu Margareta mi se pare echivalentul unui exil într-o republică bananieră.

IEȘEANUL: – Brătescu sau Brătianu?
Liviu Brătescu: – Brătescu. Nu mă grăbesc să devin legendă.

IEȘEANUL: – Istorie sau politică?
Liviu Brătescu: – Depinde. Dacă faci politică de calitate, ai șanse să intri în istorie. Dacă nu ești bun, intră istoria în tine și te împinge direct în decorul anonimatului.

IEȘEANUL: – Scrumiera sau lada de gunoi a istoriei?
Liviu Brătescu: – Nu știu, eu fumez pipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *