Lidl amendat pentru promoții mincinoase.

Iașul sub lupă

Retailerul german a primit o sancţine în valoare de 6.000 de lei. Reprezentanţii Lidl au atacat în instanţă amenda, considerând că nu este legală.

Retailerul german Lidl a fost amendat la Iaşi cu 6.000 lei pentru promoţii mincinoase la bere şi aparate de ras. Lanţul de supermarketuri a dat în judecată Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) şi cere magistraţilor de la Judecătoria Iaşi în principal să anuleze procesul verbal încheiat de comisarii instituţiei. Oficialii Lidl se apără şi spun că echipa de la Protecţia Consumatorilor aflată în control la magazin a calificat „în mod vădit eronat” o practică comercială permisă de lege într-un comportament comercial înşelător. În subsidiar, compania Lidl solicită instanţei înlocuirea amenzii cu avertisment scris sau reducerea cuantumului amenzii la minimul prevăzut de lege deoarece faptele nu prezintă un grad de pericol social ridicat.

Ce spun părţile
Disputa a început la finele lunii noiembrie 2016, atunci când comisarii CJPC au verificat supermarketul Lidl de pe strada Pantelimon Halippa din Iaşi, în cadrul unei acţiuni tematice pe segmentul produselor alimentare. „Controlul efectuat de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a relevat o serie de pretinse neconformităţi în ceea ce priveşte modalitatea de prezentare şi de etichetare la raft a unor produse expuse spre comercializare în cadrul magazinului Lidl controlat. În cuprinsul Procesului-verbal, agenţii au reţinut o serie de pretinse neconformităţi cu privire la produsele: bere blondă Carlsberg, aparat ras Gillette, doze bere Bergenbier, sticle bere Perlenbacher, doze bere Becks. Urmare a controlului efectuat, inspectorii ANPC au reţinut că produsele doze bere Bergenbier şi pachetul de sticle de bere Perlenbacher se comercializează sub menţiunile «5 plus 1 cadou»”, respectiv «7 plus 1 gratis», în timp ce raportul preţ pe bucată – preţ pe pachet ar indica, conform afirmaţiilor inspectorilor ANPC, faptul că nu există gratuitate”, se specifică în plângerea contravenţională depusă de reprezentanţii Lidl la Judecătoria Iaşi. Potrivit documentului citat, echipa de control de la Protecţia Consumatorilor a semnalat şi că promoţiile la bere blondă Carlsberg (5 doze plus 1 pahar), aparat de ras Gillette (5 plus 1 gratis) şi la dozele de bere Becks (5 doze plus 1 gratis) se desfăşoară în lipsa produselor etalon. Ca atare, comisarii au sancţionat cu o amendă de 6.000 de lei compania Lidl pe motiv că a încălcat prevederi din legea privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. „Potrivit secţiunii G din Procesul-verbal, controlul desfăşurat în data de 23 noiembrie la sediul magazinului Lidl din Iaşi se prezintă ca fiind un control de tip tematic, având ca obiect verificarea exclusiv a segmentului de piaţă al produselor alimentare, produsele nealimentare fiind excluse din sfera controlului prin încheierea Procesului-verbal. Cu toate acestea, acţiunile de verificare şi control desfăşurate de către inspectorii ANPC în data de 23 noiembrie 2016 s-au desfăşurat şi cu privire la produse nealimentare. Prin extinderea segmentului de piaţă controlat la produsele nealimentare fără ca o astfel de extindere să aibă un fundament legal, inspectorii ANPC au efectuat acţiuni de verificare şi control cu încălcarea principiului legalităţii, prin depăşirea competenţei cu care au fost învestiţi”, scriu reprezentanţii Lidl în acelaşi document.
Ei doar le comercializează
Retailerul susţine că a adoptat un comportament comercial corect în relaţia cu consumatorii, asigurând o informare corectă, completă şi precisă a acestora cu privire la promoţii şi avantajul specific preţului oferit. Totodată, Lidl a mai indicat în documentele înaintate la Judecătorie că doar comercializează produsele cu pricina în forma unor pachete promoţionale create de producător, neavând nicio contribuţie directă la „crearea, ambalare sau etichetarea realizată de ambalajul de desfacere a produselor colective”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *