Înviere cu circuit închis. ÎPS Teofan, dezamăgit de restricțiile care au transformat Paștele într-un exercițiu militar

Râs cu plâns

Sărbătorile Pascale din acest an au loc în condiții extrem de restrictive. După ce romano – catolicii au făcut Paștele privindu-l pe Papa Francisc cuvântând în catedrala pustie, ortodocșii vor avea parte de aceeași atmosferă austeră. Totuși, autoritățile au permis credincioșilor să iasă pe balcon la miezul nopții pentru a striga Hristos a Înviat, lumina urmând s-o primească doar dacă este pe „ruta” voluntarilor acreditați. Așadar, atmosferă de prohibiție, de clandestinitate, similară cu experiența creștinilor din vremea lui Nero. Printre atâtea coerciții, ÎPS Teofan își mai alină din tristețe notând diverse impresii în jurnalul personal. (pamflet)

  • Mă plimb prin biserica goală și parcă nu-mi găsesc rostul. Toată lumea s-a ascuns, am rămas numai eu cu Sfânta Parascheva. Nici măcar călugării din Muntele Athos nu mai dau vreun semn. Cică s-au autoizolat, dar mă gândesc că sună ușor deplasat chestia asta în condițiile în care oricum erau departe de lumea dezlănțuită. Mă rog, dacă asta e moda, să te ferești de lume, pot spune că și noi suntem în trend. Mă uitam ieri la imaginile cu Papa Francisc făcând slujbă în mijlocul unei catedrale fără enoriași. Impresionante cadre, zici că erau din filme, dar parcă nu m-au atins așa tare. Eh, nu că aș fi rău, dar într-un fel e bine să vadă cum stă treaba și fără băile alea uriașe de mulțime. Iaca, acum stă Papamobilul ăla în garaj și ruginește. Pe de altă parte, mă gândesc cum o să ne descurcăm în noaptea de Înviere, cu enoriași care să iasă în balcon și să strige Hristos a Înviat! Foarte trist, parcă ar fi deținuți care ies la gratii și strigă după ajutor. Sau poate chiar așa am devenit, mai știi? Apoi, nu mai e voie să se intre în cimitir. Adică, cine ține cu dinadinsul, poate intra, dar de ieșit doar pe poarta Raiului, pe lumea cealaltă. Urâte vremuri. Hai că Paștele trece, dar ce-o să facem în toamnă, de Sfânta Parascheva? Cum să menții distanța socială la 100.000 de pelerini? Sper să nu interzică și pelerinajul la sfintele moaște. Adică să nu-și închipuie nimeni că e după mine, ci după cum vrea Cuvioasa Parascheva. Parcă n-aș vrea să vadă guvernanții cum e Sfânta la mânie. Ea a văzut deja cum stă treaba după ce am plimbat-o prin trei județe. Nu e bine deloc, s-a întors supărată. Dacă o lipsesc ăștia și de sutele de mii de credincioși, nu-i văd bine. În rest, ne-om descurca cum om putea. Am trecut noi și prin ciumă, holeră, tifos și alte păcate. N-o fi ăsta sfârșitul lumii. Ar fi anunțat la Trinitas TV.

Teofan (foto, pamflet): Fraților, anul ăsta Iisus nu poate veni la ședință. N-are adeverință de la locul de muncă, iar adresa din declarație cică era prea generală. Bun, stă el în Împărăția Cerurilor, dar la ce număr?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *