Ilie Năstase, spectacolul sportului alb la Ateneul Național

Râs cu plâns

Zilele trecute, pragul Ateneului Național din Iași a fost trecut de marele jucător de tenis Ilie Năstase, acesta participând la o expoziție dedicată întregii sale cariere sportive. Firește, legendarul Nasty a fost întâmpinat de Andrei Apreotesei, managerul instituției, cei doi purtând un dialog protocolar, dar intens. Mai multe detalii despre experiența trăită de Apreotesei am regăsit în jurnalul său personal. (pamflet)

  • Nu știu dacă lumea a observat, dar eu vara mă îmbrac numai în alb. Am eu stilul ăsta, mediteraneean, de Pavarotti aflat veșnic în vacanță pe coastele Siciliei. Așa că, atunci când l-am întâmpinat în ușa Ateneului pe marele Ilie Năstase, am simțit așa, un soi de frăție a codului vestimentar. Evident, și maestrul Năstase era înțolit tot în alb, de la șapcă până la șort. Practic, ne-am îndrăgostit la prima vedere a echipamentului. Ba chiar am simțit un pic de superioritate față de Nasty, iertată-mi fie îndrăzneala: eu port de obicei pălărie elegantă, tot albă, desigur, în timp ce bătrânul general a rămas tot la nivelul șepcii de cartier. Dar asta e, domnia sa a prins alte vremuri, în care stilul aristocratic nu era atât de manifest printre blocuri. Bine, nici în Tătărași nu e foarte la modă pălăria, dar trebuia să-mi impun prestanța în acest cartier al depresiei și tristeții generate de pensiile tot mai anemice. Revenind la marele Ilie, acesta s-a declarat mulțumit de obiectele expuse în galeria dedicată performanțelor sale. Le-a privit cu interes, chiar impresionat de candelabrele sălilor expoziționale. Sunt convins că interiorul eclectic al Ateneului a rezonat perfect cu imaginile de la Wimbledon sau Roland Garros. Maestrul s-a mai bucurat și de tortul care i-a fost înmânat cu ocazia împlinirii vârstei de 76 de ani. Bine, nu era chiar Salatiera de Argint a Cupei Davis, dar emoțiile au fost pe măsură, mai ales având în vedere decolteul domnișoarei care i l-a băgat sub nas. Mă refer la tort. Una peste alta, maestrul a fost încântat de expoziție, subliniind că ar vrea să vină cât mai mulți tineri să o vadă. I-am explicat că noi avem și spectacole la matineu pentru copiii de grădiniță, deci publicul va fi asigurat. Câți vor deveni copii de mingi, asta depinde doar de evoluția educației în România. La plecare, ne-am îmbrățișat și am mai schimbat câteva replici de politețe. A fost un schimb pașnic și molcom, precum cele de mingi între jucătorii unui meci de old boys. A plecat imperial, cu șapca pe cap, ca un rege al tenisului de altădată. Avantaj Năstase!

Apreotesei (foto primul din dreapta, pamflet): Îi spunem bun venit în Orașul Regal lui Ilie Năstase, regele tenisului încoronat cu șapcă, cel care a avut avantajul serviciului de a fi genial și înconjurat de admiratoare pe plajele de la Saint Tropez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *