Iaşi, oraşul uniunii scriitorilor. Nume importante voiau la FILIT (Pamflet)

Râs cu plâns

Între 4 şi 8 octombrie, graţie unei noi ediţii FILIT, Iaşul va fi asediat de o armată de poeţi şi scriitori, fiecare încercând, cu armamentul de metafore din dotare, să cucerească publicul ieşean. La pleiada de autori români se adaugă trei nume importante ale literaturii universale: laureaţii premiului Nobel pentru literatură Svetlana Aleksievici şi Gao Xingjian, respectiv Jeff Lindsay, creatorul celebrului personaj de desene animate Dexter. Aşadar, un festin literar din care se vor înfrupta pe săturate toţi iubitorii cuvântului scris. Însă pe adresa organizatorilor au sosit tot soiul de cereri de participare din partea unor personalităţi care ar putea ridica simţitor audienţa festivalului.

Andrei Pleşu: Domnilor, după cum am anunţat acum câteva zile pe Facebook, pentru că am împlinit 70 de ani şi m-am săturat de postări filosofice puerile în diverse publicaţii online din care eram citat mai ceva decât colegul Poptămaş, am hotărât să mă retrag din presă şi să mă axez pe un proiect personal, nu spui care. Iar dacă tot am decis să ies la pensie, aş fi interesat de un sejur literar la Iaşi, sub teii căruia sper să regăsesc atmosfera de la Păltiniş. Nu vreau onorariu, ci doar o bancă liniştită care să-mi ofere liniştea cugetării. Evident, o bancă solvabilă, cu profit substanţial, eventual declarat la stat.

Ernest Takacs: Salut, sunt Ernest de la „Ochii din umbră”, varianta nouă a celebrului show „Trădaţi în dragoste”. Am înţeles că organizaţi un festival pentru traduceri sau traducători, cam aşa ceva. Pot să vă spun că am un portofoliu imens de traduceri în amor, aşa că puteţi conta pe experienţa mea! Vă voi prezenta în premieră înregistrări cu Veronica Micle traducându-l pe Mihai Eminescu! Eu zic să nu rataţi aşa ceva.

Bill Gates: Dând un search pe Google am descoperit faptul că îl veţi avea pe Dexter invitat sau cam aşa ceva. De când îl caut pe omul ăsta! După cum bine ştiţi, averea mea fluctuează, când sunt pe primul loc în topul cel mai bogaţi oameni din lume, când vine ăla de la Zara sau de la Amazon şi mă dă jos în clasament. Nu mai suport incertitudinea asta. Am nevoie de un tip deştept la Microsoft, iar acesta nu poate fi decât Dexter. Dacă într-adevăr vine pe la Iaşi, anunţaţi-mă şi vin cu primul avion să-l cunosc. Şi, uite, ca să nu ziceţi că nu vă fac o favoare, îl iau pe Dexter la pachet cu produsele dumneavoastră autohtone, Mihaela împreună cu Miaunel şi Bălănel. Fiţi atenţi, însă! Dacă nu îmi răspundeţi la acest email, adio Windows fără licenţă pe perioada festivalului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *