Frăția pălăriilor. Alexandru Muraru și Iulia Scântei, oameni cu pălărie la cap

Satiră cu ștaif

Mica reuniune din centrul Iașului dedicată aniversării Unirii Principatelor Române a fost o bună ocazie pentru afișarea în public a diverselor personalități locale. Deși defilarea militară a lipsit, nu am scăpat de parada vestimentară a cocheților parlamentari liberali Alexandru Muraru și Iulia Scântei. Noutatea este că, pe lângă deja cunoscuta adoratoare a pălăriilor, Muraru completează în rândul liberalilor ieșeni locul liber lăsat modei masculine în domeniu. Cu această ocazie, am surprins un scurt schimb de mesaje purtat între cei doi în Piața Unirii. (pamflet)

Alexandru Muraru – Sărut mâinile parlamentare, dar mai ales pălăria regală! Ce păcat ca noi, doi distinși oaspeți nelipsiți de la șuetele regale, să ne afișăm accesoriile vestimentare la această vulgară adunare populară, printre pensionari și umili susținători ai Autostrăzii Unirii.

Iulia Scântei – Ai dreptate, dragul meu coleg. Dat fiind că situația e albastră, m-am gândit să port o pălărie violet, pentru asortare. Și dumneata ai o pălărie interesantă, emană masculinitate. Ca să fiu sinceră, te îmbătrânește puțin, aduce cu pălăria purtată de Ion Iliescu în anii săi de glorie prezidențială.

Alexandru Muraru – Vai, dar cum puteți aduce în discuție acest nume de tristă referință pentru istoria României? Genul acesta de pălărie era purtat de comisarul Moldovan în perioada interbelică. Priviți-mi și lodenul, e un reper al eleganței și rafinamentului bărbaților de stat. Păcat că nu vă pot arăta și cămașa.

Iulia Scântei – Oh, nu, lăsați misterul cămășii să plutească în continuare în această piață sordidă. Și-așa suport cu greu atmosfera câmpenească din jur. Sincer, eu mă gândesc cu groază că vom fi nevoiți să purtăm mască și la petrecerea regală din 10 mai. Accesoriul ăsta medical îmi strică toată linia vestimentară!

Alexandru Muraru – Vă înțeleg foarte bine! Pentru o femeie, e o pacoste să poarte o mască la gură. Mai ales în cazul dumneavoastră, care trebuie să comunicați verbal o grămadă de lucruri inteligente și utile alegătorilor noștri. Bănuiesc că e un calvar ca atâtea idei minunate să rămână prizonierele unei măști medicale.

Iulia Scântei – Ei, mă descurc și așa. Problema e că nu mai pot zâmbi larg atunci când promit ceva. Dar bine că a trecut campania electorală și nu mai e nevoie de mimica prietenoasă a feței. Patru ani de-acum înainte de-am purta mască, nu mă deranjează politic. În fine, să ne întâlnim cu bine pe pajiștea de la Palatul Elisabeta, la un mic și-o bere regală, că de la domnitorul ăsta, Cuza, nu ne-am pricopsit cu nimic!

Muraru (foto stânga, pamflet): Doamna Scântei, ce strigă protestatarii ăștia din piață? Cumva jos pălăria? Păi asta e de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *