Dosariada admiterii, competiția de vară a universităților ieșene

Râs cu plâns

Mijlocul lunii iulie înseamnă pentru Iași vârful avalanșei de dosare depuse pentru admiterea în facultăți. Până vineri, mai mult de 16.000 de dosare au intrat în analiza universităților ieșene, acestea selectându-le pentru examenele de admitere programate curând. UAIC atrage grosul celor care doresc să urmeze studiile superioare, dar nici UTI nu stă rău, profilul politehnic atrăgând în continuare numeroși absolvenți de liceu. Mai multe despre modul în care este percepută dosariada admiterii am aflat de la rectorii instituțiilor de învățământ universitar din Iași. (pamflet)

Tudorel Toader, rector UAIC (foto) – În afara dosarelor penale sau civile de care am avut parte în viață (ca avocat, nu ca inculpat, Doamne ferește), dosarele candidaților la admitere sunt cele pe care le iubesc cel mai mult. Am făcut o socoteală și se pare că am ajuns la peste 10.000 de dosare depuse. E bine, conducem în top. Pe de altă parte, mă bate gândul să mai deschid o filială a Universității, tocmai la Odessa, în Ucraina. E tare frumos acolo, Marea Neagră, nave de război rusești, unde mai pui că locuința de vară a lui Puțin e la doi pași, la Soci. Mi-aș face concediul acolo, dar trebuie să am grijă de admitere. Ia uite, încă o sută de dosare înregistrate! Mă simt ca Laura Koveși în vremurile bune ale DNA!

Dan Cașcaval, rector UTI – Mă bucură interesul tinerilor pentru Politehnica noastră. Sau să nu-i mai spun așa? Sper să nu fie asociat acest nume sonor cu denumirea echipei din Copou care cam face de râs acest brand. În fine, învățământul tehnic ieșean renaște. Aș putea spune că, dacă altădată era tras la ștangă, acum pornește la prima cheie!

Viorel Scripcariu, rector UMF – Am analizat în laborator toate dosarele depuse pentru admiterea la medicină și pot spune că sunt destul de curățele. Bine, procedura fiind online, puteau apărea niște viruși pe ici, pe colo. Oricum, de când am declarat UMF drept zonă liberă de COVID, mă simt mai relaxat în contact cu studenții și chiar profesorii noștri. Da, recunosc, am o fobie față de bacterii, virusuri și alte chestii care se pot înfiltra în corpul sănătos al universității. Visul meu este să nu tușească și să nu strănute nimeni în fața mea. Nici să fluiere în „biserica” COVID, s-a înțeles?

Gerard Jităreanu, rector UȘV – În privința admiterii, voi fi foarte scurt: „Are balta pește!” Stăm bine nu numai la piscicultură, ci la toate secțiile. Mulți candidați vin pe poarta universității și exclamă: „Băi, ce viață e aici!” Așa că am făcut bine de ne-am schimbat numele în Universitatea de Științele Vieții.

Aurel Bălăiță, rector UNAGE – Da, și la noi sunt depuse niște dosare, unele frumos pictate. Chiar am admirat niște coperți ieșite parcă din penelul lui Grigorescu. Unii au trimis dosarele în formă de lucrări origami, dându-ne de înțeles din prima că vor să studieze sculptura. Ce sfat să am pentru viitorii studenți? Să fie vocali, mai ales cei de la canto!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *