Cum să baţi câmpii la serbările câmpeneşti. Pamflet cu trei primari liberali

Politică la patru ace

Alina Apostol, primăriţa comunei Ciorteşti, este una dintre cele mai vizibile membre ale PNL Iaşi, fiind un produs de succes al organizaţiei de femei liberale. Omniprezentă pe Facebook, o concurează la capitolul imagine pe Iulia Scântei, o altă damă liberală care mizează pe notorietatea furnizată de reţeaua de socializare. Recent, Apostol a mai bifat o ţintă de vizibilitate, organizând Zilele Comunei Ciorteşti, prilej de a primi vizita mai multor oficialităţi judeţene. Departe de ochii publicului, Alina Apostol a avut o discuţie cu Ioan Secrieru, primarul comunei Hărmăneşti, şi Vasile Haidău, edilul şef din Rediu.

O bucătărie de vară, cu ferestrele larg deschise. În mijlocul încăperii, o masă lungă de lemn, acoperită cu o pânză înflorată, cu motive naţionale. Deasupra unei sobe, o icoană din care Sfântul Ioan Botezătorul îi priveşte încruntat pe Vasile Haidău şi Ioan Secrieru, care tocmai îşi toarnă vin în căni de lut, oftând cu năduf. De dincolo de ferestre se aud, din când în când, acordurile săltăreţe ale unei fanfare.

Vasile Haidău: – Băi, cald mai e şi vinul ăsta. Dar oare coana preoteasă n-are şi ea bani de un frigider? Păcat de minunăţia asta de licoare, barem la beci dacă ar fi ţinut-o.
Ioan Secrieru: – Cine ştie, n-o fi avut timp să-l bage la rece. Am impresia că e proaspăt adus de la o pomană, e vin de apaos sau cum se zice….
Vasile Haidău: – Oricum, abia aştept să se termine sindrofia asta şi să mă întorc la Rediu. Mai stau un pic, să văd ce vrea să ne spună doamnă primăriţă.
Ioan Secrieru: – Probabil vrea să ne sfătuim ce fonduri europene să mai atragem pentru comunele noastre.
Vasile Haidău: – Fonduri europene? Ce-s astea?
Ioan Secrieru: – Bani moca pentru dezvoltarea comunei.
Vasile Haidău: – Fugi, dom’le, de aici, eu nu primesc pomană de la nimeni!
Ioan Secrieru: – Treaba matale, dar pe mine m-au ajutat. Am făcut nişte drumuri, oleacă de canalizare, nişte tencuială pe Căminul Cultural. Acum am un alt plan, foarte tare, care sigur va plăcea suflării liberale.
Vasile Haidău: – Hai, uimeşte-mă!
Ioan Secrieru: – Vreau să schimb numele comunei, din Hărmăneşti să fac Hermannstadt. Acum nu ştiu… oare treaba asta îl va supăra pe domnul Iohannis?

Haidău dă din mână a lehamite şi bea cu strâmbături din ulcica de vin. În bucătărie intră Alina Apostol, împodobită toată în costum naţional.

Alina Apostol: – Domnilor, scuze că v-am lăsat să aşteptaţi atât, dar nu mai pridideam să primesc flori de la elevii mei. Plus că a trebuit să stau la pozele de pe scenă, fiecare voia câte un selfie cu mine, inclusiv ţambalagiul şi trombonistul fanfarei.
Vasile Haidău: – Nu-i nimic, doamnă, noi ne-am simţit bine aici. Foarte bun vinul, o minunăţie.
Alina Apostol: – Da, e de la o înmormântare. L-a primit bărbatu-meu pe persoană fizică. Aşa e cu preoţia, dacă nu curge la o nuntă, poate pică la o îngropăciune.
Ioan Secrieru: – Eh, doamna primar, să fim optimişti. Doar suntem veniţi la sărbătoare, nu la praznic. Chiar se întreba domnul Haidău de ce ne-aţi chemat.

Apostol smulge un calendar ortodox prins cu pioneze de perete, în locul acestuia apărând o hartă a judeţului. Ia un melesteu de pe masă, pe care îl foloseşte ca indicator.

Alina Apostol: – După cum vedeţi, e o hartă secretă, de care nu ştie nici măcar bărbatu-meu. Pe scurt, avem aici toate comunele în care au fost organizate sărbători câmpeneşti. Iar vara asta au fost cu duiumul, de la Răducăneni la Movileni, de la Rediu la Probota, de la Leţcani la Ciurea.
Vasile Haidău: – Da, la Rediu a fost foarte frumos, a venit şi Irina Loghin, am avut şi…
Alina Apostol (loveşte cu melesteul în plită): – Linişte, vă rog! Ideea mea e următoarea: hai să luăm comunele unde avem primari liberali şi să organizăm aceste sărbători într-un soi de turneu, de circuit, de pelerinaj pentru politicienii şi simpatizanţii liberali. Ca să nu ne amestecăm cu pesediştii. Ăştia-s prea mulţi, şi zilele comunelor noastre se pierd printre cele multe ale localităţilor conduse de primari PSD. Ce ziceţi? Va fi Luna Comunelor Liberale, în fiecare weekend câte trei comune.
Ioan Secrieru: – Iar la aceste festivităţi vor avea acces doar liberalii?
Alina Apostol: – Da, exclusiv liberalii. Bine, cu excepţia lui Petru Movilă, care deja are o îndelungată experienţă în astfel de sărbători, şi pe care-l putem folosi drept ghid de turism rural.

Discret, Vasile Haidău toarnă pe podea vinul rămas în ulcică.

Vasile Haidău: – Eu sunt de acord. Hai să batem palma, că mă grăbesc să mă odihnesc în colbul de pe uliţele Rediului. Din ţărână am fost făcut, în ţărână mă voi întoarce, coana preoteasă.

Uşa se deschide brusc şi în bucătărie intră Valerian Apostol, soţul primăriţei şi preotul comunei Ciorteşti.

Valerian Apostol: – Dumnezeu să binecuvânteze această adunare, în numele Tatălului şi al…
Alina Apostol: – Hei, Vali, dar de când se intră fără să baţi la uşă? Ce, crezi că aici e casa Domnului, să intri când vrei tu?
Ioan Secrieru: – Părinte, bine că ai venit! Rogu-te, binecuvântează! Şi mai am o rugăminte la matale.
Valerian Apostol: – Spune, fiule.
Ioan Secrieru: – Vino duminică la mine în comună. Vreau să faci un botez. Cu voia Domnului, Hărmăneşti va deveni Hermannstadt! Să mă ierte domnu’ Iohannis, dar am şi eu o dambla!

Apostol (foto sus centru): Nea Costică, după ce că n-ai găsit pe-acasă măcar o cămaşă de ie românească şi ai venit în acest tablou istoric direct de pe tractor, te tai de la porţia de mici cu muştar. Păi ori suntem Centenari, ori nu mai suntem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *