Cultura s-a născut la sat. Scriitorul Dan Lungu, îngrijorat de iniţiativele legislative ale partidului care l-a făcut senator

Politică la patru ace

Lipsit de performanţe legislative, senatorul USR Dan Lungu pare a-şi căuta raţiunea de a fi parlamentar în tot felul de iniţiative culturale de nivel rural. După ce a adunat o grămadă de cărţi pentru bibliotecile rurale din judeţul Iaşi prin programul „Până hăt de carte!”, acum Lungu a lansat o altă acţiune de anvergură sătească, numită „Adoptă o bibliotecă!”. Practic, senatorul invită pe oricine să doneze o carte, nişte carioci, nişte rafturi unei biblioteci de la ţară. Lăudabile intenţii, dar care rămân în zona organizaţiilor neguvernamentale. Ne-am fi aşteptat la mult gonflatul Dan Lungu la niscaiva răsturnări de munţi în Parlamentul României, dar asta e, omul rămâne la nivelul unui învăţător de ţară. Totuşi, iniţiativa „Adoptă o bibliotecă!” i-a atras din partea Cosettei Chichirău un mesaj surprinzător, în fapt pamfletul următor.

Dănuţ, te simt, te intuiesc! Eşti încă supărat că te-am scos din zona puterii useriste de la Iaşi. Tu ai aşa, cum să zic, un suflet de scriitor lesne de rănit şi poate că de aceea tot vrei să te refaci trăgând pe nas aerul inspiraţional al mediului rural. Eu zic să nu cazi în capcana asta, pentru că tot ce înseamnă miros de pui la ceaun cu mămăligă şi mujdei, cântul cocoşilor, mugetul vitelor şi alte delicatese ale veşniciei săteşti creează dependenţă. Eşti tânăr, nu te retrage ca Tolstoi la Iasnaia Poliana. Na, că am căutat pe Google despre chestia asta. În fine, te vreau înapoi, în cortul urban al USR, să facem politică nebună ca pe vremuri! Acum e momentul să redevenim lupii tineri de acum doi ani, când ne înfigeam colţii albi în plăcinta Rezist! Ce dulci vremuri, în care eram vânaţi precum mistreţul cu colţi de argint… (hai, că asta n-o ştiu de pe Google, am mai citit şi eu câteva ceva). Ideea e să nu te depărtezi de noi, să nu începi să cutreieri pădurile, râul, ramul, codrii şi alte bullshituri vintage. Ai văzut, liderii noştri au idei. Domnul preşedinte Barna a propus puşcărie de până la zece ani pentru cei care afişează sau promovează simbolurile comuniste. Abia acum începe vremea noastră, Dănuţ! Acum e momentul să ne iubim pe tunurile stalinismului, tu să fii Dej, eu Ana Pauker. Vai, am roşit toată mărturisindu-ţi asta! Dar nu mai pot, simt că trăiesc un ev aprins! Mi s-a urcat sângele la cap, iau foc. În sfârşit, sunt Cosette din Mizerabilii, sunt pe baricadele revoluţiei, vreau să dărâm Parlamentul, CCR – ul, Guvernul şi ce-o mai fi comunist prin ţara asta. Hai la lupta cea mare, Dan Lungu! Lasă moliile din bibliotecă, a venit vremea să fii proletcultistul nostru. Decât să scrii o viaţă cu pana de gâscă, mai bine să ai măcar o zi pană de vultur! Te pup pe genele ostenite cu care seara sufli în lumânare. A ta, Cosette.

Lungu (foto sus, pamflet): Dacă trece USR-ul legea cu puşcăria pentru comunişti, va trebui să-mi ard cartea „Sunt o babă comunistă!” şi să scriu ceva pe trend, gen „Sunt o hipsteriţă useristă!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *