Cotnari all inclusive. Constantin Deleanu, un investitor care scoate bani din pământ, din Frâncuşă seacă

Satiră cu ștaif

Patronul Companiei Cotnari S.A., Constantin Deleanu, vrea să treacă la nivelul următor al afacerii sale. Văzând că vinul dulce mult aduce, în special clienţi dornici de vizitare a celebrelor crame din Cotnari, acesta intenţionează să amenajeze spaţii de cazare pentru turiştii amatori de senzaţii dulci sau demidulci, după gust. Astfel, prin stimularea oenoturismului în zonă, Deleanu speră să dea un parfum deosebit profiturilor sale, pe măsura celebrităţii dealurilor pe care altădată Ştefan cel Mare descăleca direct în pivniţe. Cum era şi de aşteptat, prin acest proiect, jupânul din Cotnari a trezit interesul mai multor personalităţi ieşene care s-au grăbit să-l contacteze.

Deleanu (dreapta): Maestre, uite, pornesc afacerea asta cu hoteluri şi parcă mă încearcă o lacrimă. Scuză-mă un pic, mă duc s-o îmbuteliez şi peste cinci ani o scot la licitaţie

Florin Bărhălescu, ghid turistic – Domnule Deleanu, vă felicit pentru iniţiativă! Era şi timpul ca vestitul traseu turistic prin viile Cotnarului să fie îmbogăţit prin mici, dar vioaie unităţi de cazare. Ca om care îmbină călătoriile cu degustările profesioniste, v-aş propune un proiect simplu, la îndemâna pivnicerului, cu înnoptări single la cepul butoiului pentru cei pe care nu-i mai ţin picioarele pe drumul Grasei către casă, sau ceva mai elaborat, respectiv un hotel cu camere cu vedere înceţoşată spre dealul Cătălina.

Dorin Dobrincu, istoric – Bună idee, domnule director! Mă bucur că vreţi să reînnodaţi tradiţia drumeţiilor lui Ştefan cel Mare prin pivniţele Cotnarului. V-aş sugera câteva inscripţii cu rezonanţă istorică care să se regăsească pe frontispiciul noilor unităţi hoteliere. De pildă „Dar deschideţi cepul, setea mă-nconjoară!” N-ar fi rău să montaţi şi un spectacol matinal, special pentru alungarea mahmurelii, numit „Apus de moare”.

Iulian Dascălu, dezvoltator imobiliar – Domnu’ Deleanu, poate că nu înâmplător am citit ştirea cu investiţia matale în timp ce sorbeam pe îndelete o sticlă de Romanee Conti de doar 4.000 de dolari. Asta ca să-ţi dai seama câte lucruri ne despart. Până termin paharul ăsta, te rog să-mi spui repede cu cât vrei să vinzi afacerea. M-ar interesa gheşeftul ăsta, pentru că ar fi cool să fac un mall la Cotnari în care parcarea subterană să fie plină de Frâncuşă şi Fetească Albă.

Ionuţ Bâlbă, ex-atacant Poli Iaşi – Mister, după cum bine ştii, eu sunt de pe lângă matale, din părţile Paşcaniului. Acum bântui prin Londra, dar, dacă vrei să deschizi un hotel, o pensiune, ceva, prin viile Cotnarului, îmi ofer serviciile de portar. Nimeni nu ştie mai bine cum să deschidă o poartă decât un atacant. Da, am tăria să o iau de la capăt pe meleagurile mele natale. Dacă mi se termină tăria, sper că n-o să te caliceşti la o Grasă moca, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.