Cosmin Marcovici: „La Operă, tonul face muzica, dar să nu fie din ăla la conservă!”

Satiră cu ștaif

După ce a fost exilat de Beatrice Rancea la Opera din Brașov, ajungând apoi secretar de stat în Ministerul Culturii, tenorul Operei Naționale Române din Iași, Cosmin Marcovici, s-a gândit să dea fir întins celei de-a doua pasiuni ale sale, pescuitul. Pe scurt, Marcovici și-a deschis un magazin cu ustensile pescărești, așteptându-i cu nerăbdare pe toți cei pasionați de tonica îndeletnicire a statului pe baltă pândind ore-n șir o plută. Entuziasmat de acest nou drum în antreprenoriat, tenorul ieșean ne-a răspuns la câteva întrebări. (pamflet)

\"\"

IEȘEANUL: – De la scena Operei Naționale pe malul bălții, iar acum în spatele tejghelei acestui magazin plin de delicatese pentru pescari.
Cosmin Marcovici: – Stați, ați uitat un lucru esențial: am tras o fugă și pe la Ministerul Culturii, unde am pescuit o funcție frumușică, de secretar de stat. Nu eram chiar biban, pentru că mai avusesem experiență administrativă ca director la Opera din Iași. Hai să zicem că eram un crap bine crescut în iazul birocratic. Dar, după cum știți, cea care se dădea sirenă în lacul de cleștar era de fapt un soi de rechinuță care a mușcat adânc din momeala banilor publici. Dar să lăsăm apele tulburi în care se scaldă răpitorii…

IEȘEANUL: – Ce părere aveți de toată această brambureală cu închiderea și deschiderea sălilor de spectacole?
Cosmin Marcovici: – Nu e bine, ne pierdem spectatorii, iar noi, artiștii, nu mai avem motivația muncii. E o instabilitate care ne deranjează. Măcar la pescuit știi exact când e sezon deschis la baltă. Aici, la Operă, îți pregătești toate sculele de cu seară, plănuind captura de a doua zi și, când colo, te trezești că ăștia au închis iazul. Ce faci, te duci la Selgros să iei caras? Noi trăim din reacția spectatorilor. Nici nu știți cât mă bucură când îi văd aplaudând, ca niște delfini bătând din aripioare! E și aici o chestie de dresaj, dar nu intru în amănunte. Ideea e că, la Operă, tonul face muzica, dar să nu fie din ăla la conservă.

IEȘEANUL: – Pe de altă parte, Opera din Iași devenise destul de vizibilă în mandatul lui Beatrice Rancea. Credeți că își va mai păstra aceeași alură?
Cosmin Marcovici: – De ce nu? Avem artiști meseriași. Ca să zic așa, are balta pește. E drept, mai sunt și broaște care ne strică ariile cu orăcăitul lor, dar ne descurcăm.

IEȘEANUL: – Peștișorul de aur sau Știma lacurilor?
Cosmin Marcovici: – Crap cu mămăliguță și mujdei de usturoi.

IEȘEANUL: – Basme pescărești sau povești vânătorești?
Cosmin Marcovici: – Depinde de vin. Dacă e alb, merg alea pescărești. Dacă e roșu, e musai să fie vânat la masă.

IEȘEANUL: – Tenor sau bas?
Cosmin Marcovici: – Chitară bass!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *