Cătălin Neculau: “Cum să dosesc 85.000 de tone de deșeuri? Ăsta e praf în ochi!”

Râs cu plâns

Ca pe orice cetățeni responsabili și gospodari, săptămâna asta ne-a intrigat o știre bizară. Cică Salubris SA, societatea municipală care se ocupă cu activitățile de curățenie pe raza municipiului Iași, ar fi ascuns 85.000 de tone de deșeuri din raportările oficiale, pentru a acoperi faptul că nu și-a atins țintele de protecție a mediului. Drept urmare, a venit și o amendă babană, de 6 milioane de lei. Surprinși, l-am intervievat pe Cătălin Neculau, directorul Salubris. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule director, am mai auzit de tot felul de cazuri ale unor cetățeni care mai ascund câte ceva prin casă, ba salariul de ochii nevestii, ba niște bijuterii de grija vreunui hoț. Dar 85.000 de tone de deșeuri dosite… cum vine asta?
Cătălin Neculau: – E o exagerare! Dar credeți că 85.000 de tone de deșeuri se pot ascunde așa, cât ai bate din palme? Nici cele mai experimentate femei de serviciu nu sunt capabile de o asemenea performanță. Hai, poți ascunde cam două kile de praf sub mocheta unei anticamere directoriale, astea sunt standardele unei femei de serviciu profesioniste. Unde să încapă 85.000 de tone de gunoi?

IEȘEANUL: – Poate aveți vreun contract ascuns cu Jeff Bezos și Elon Musk, să le expediați în spațiu cu o rachetă de-a lor.
Cătălin Neculau: – N-ar fi o idee rea. Sau am putea folosi un covor zburător, care să decoleze cu tot cu praful de pe și de sub el.

IEȘEANUL: – Dincolo de aceste idei demne de Jules Verne, cum mai stăm cu colectarea selectivă? Pune ieșeanul nostru cutia de pizza în containerul pentru cartoane?
Cătălin Neculau: – Să știți că au început să-și disciplineze comportamentul ecologic, dar încă nu sunt mulțumit de cum merg lucrurile. Chiar mă gândeam să scot pe piață câteva sloganuri care să fie înțelese de toată lumea. De pildă, să scriem pe containere expresii gen: “Să-i dăm Cartonului ce-i al Cartonului!” sau „Sticla nu merge de multe ori la Metal” sau „Hârtia suportă orice, mai puțin Metal și Sticlă!” Sunt convins că vom avea succes!

IEȘEANUL: – Ne scuzați, senatorul Marius Bodea vă cere demisia, adică să fiți pus pe făraș, ca să vorbim în termenii specifici companiei.
Cătălin Neculau: – Tocmai el vorbește, pe care ieșenii l-au măturat de două ori în campaniile pentru Primărie și CJ?

IEȘEANUL: – Containerul selectiv sau lada de gunoi a istoriei?
Cătălin Neculau: – Unii sunt atât de mici, încât le este suficientă o pubelă stradală.

IEȘEANUL: – Mătură sau aspirator?
Cătălin Neculau: – Mătura! Ați văzut vreodată neveste călare pe aspirator? 

IEȘEANUL: – Găleată sau sac de gunoi?
Cătălin Neculau: – Să vă spun drept, găleata de pe vremuri îți dădea o anumită prestanță, se putea vedea ce gunoi select transporți la ghenă. Sacul nu mai are nici un farmec, e opac ca și societatea noastră aseptică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *