Bătaie de joc! Fără parcări la spitale și piețe, dar cu hingheri de mașini la pândă

Reflector

Ce faci dacă lucrezi la Poliția Locală și ai rămas în urmă cu planul de încasări? Nimic mai simplu: îți iei o cafea și te așezi discret la pândă într-un loc cu trafic intens și cu parcarea interzisă. Parchează unul, se dă jos, pui mâna pe telefon și-i suni pe băieții care pun „gheare” mașinilor. De fapt, discreția nici nu este necesară, dacă „vânezi” într-un loc cu vad, adică unul în care omul oricum trebuie să vină și este nevoit să parcheze în grabă, indiferent unde. Un spital, de pildă. Săptămâna trecută, un echipaj al Poliției Locale exact asta făcea, la „Sf. Spiridon”. Nu ne topim după cei care parchează ilegal, dar ne e greu să ne imaginăm că la spital vin șmecheri care n-au altă treabă decât să-și parcheze bolidul aiurea. De regulă, e vorba dimpotrivă, de oameni încovoiați de griji, pe care medicii i-au trimis să cumpere medicamente pentru rudele internate în spital. Oameni care ar parca regulamentar dacă ar avea unde, doar că nu au loc de mașinile doctorilor. Și totuși, chiar nu se poate face nimic pentru a rezolva problema parcărilor în locurile aglomerate constant? Noi zicem că da.

Patru locuri extrem de aglomerate
Este evident că în locuri precum Spitalul „Sf. Spiridon”, Policlinia Mare, piața Alexandru sau piața Nicolina va fi constant nevoie de locuri de parcare. Și încă multe. Nu e nevoie de ele de ieri, de azi și putem fi siguri că nevoia de parcări nu va înceta niciodată. Este unul dintre motivele pentru care nu înțelegem de ce municipalitatea noastră nu a făcut niciodată nimic pentru rezolvarea problemei. Asta, dacă excludem asfaltarea și trasarea periodică a unor dungi albe pe asfalt. Or, cele maxim 50 de locuri existente de-a lungul străzii Vasile Conta și în parcarea de lângă policlinică nu vor ajunge niciodată pentru cei care au treabă la „Sf. Spiridon”. La fel, locurile din fața pieței Nicolina sau din spatele pieței Alexandru. Cum îi ajuți pe cei care-și îngrijesc sănătatea? Dar pe cei care vor să practice un comerț civilizat?

Parcare cu lift
Soluții există, firește. Nu vom vorbi însă de cum se rezolvă problema într-o țară normală, precum Japonia, Coreea de Sud sau Germania. O soluție rapidă și eficientă la problema parcărilor a început să fie aplicată acum vreo 10 ani, în Sectorul 6. Adică la noi. E vorba de parcări inteligente verticale. Sistemul este produs de o firmă sud-coreeană, este aplicat cu succes în țări precum cele amintite mai sus și a început să fie importat și de firme de profil autohtone. Pe scurt, el constă într-un lift circular care permite parcarea a 12 mașini pe o suprafață de 30-35 mp. Spre comparație, spațiul necesar pentru amenajarea unui loc de parcare „clasic”, cu tot cu alei de acces, este de 21 mp. Într-un lift vertical, parcarea unei mașini sau scoaterea ei de acolo durează cam două minute și jumătate, mult mai puțin decât durează găsirea unui loc de parcare atunci când îți crapă măseaua. Funcționarea liftului produce un zgomot de 55 de decibeli, mai puțin decât un robot de bucătărie și sub limita permisă de Organizația Mondială a Sănătății, de 80 decibeli. Se montează în cinci zile și poate fi exploatat timp de 20-25 de ani. Primăria sectorului 6 a montat până acum vreo 70 de astfel de lifturi, cu o capacitate totală de 672 locuri de pacare și nu are de gând să se oprească. Bucureștenii le-au făcut și pereți și le-au acoperit, încât parcarea seamănă cu o hală sau cu un modul termic supraetajat. Chestie de estetică.

Ar merge aproape oriunde
În parcarea de lângă Policlinica Mare ar fi loc de vreo patru astfel de sisteme. Nici nu ar afecta estetic zona, pentru că lifturile pot fi mascate cu ușurință prin plantarea câtorva copaci pe marginea parcării. La fel, pot fi montate cu ușurință astfel de sisteme în spatele pieței Nicolina, unde oricum se parchează după sistemul care cum apucă și acum. În spatele pieței Alexandru și de-a lungul șoselei Naționale, câteva lifturi inteligente ar rezolva definitiv problema parcării și pentru locatarii blocurilor care se întind până la pasarela pietonală dinspre Gară.

Simplu calcul economic
Rentează? Ba bine că nu. Amenajarea unui loc de parcare în sistemul de care v-am spus costă 15.000 de euro, adică 70.000 de lei. Costurile întreținerii se ridică la vreo 1.500 de lei anual. E vorba de banii cheltuiți de primăria Sectorului 6, pe care n-o putem bănui prea mult de eficiență. Pentru a-ți scoate banii de întreținere, e suficient ca în fiecare zi să ai ocupate timp de o oră doar două din cele 12 locuri ale parcării, la 2 lei ora. Ca să-ți recuperezi banii investiți, e suficient să ții parcările ocupate timp de 8 ore pe zi. Orice oră în plus înseamnă profit net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *