Alexandru și Andrei Muraru, la o masă protocolară în Washington. Diplomație și frăție pe pământ american

Politică la patru ace

Cum a dat căldura prin birouri, cum de și-a găsit deputatul ieșean Alexandru Muraru un motiv de a călători un pic, să scape de plictiseala vacanței parlamentare. Și unde să se ducă într-un loc mai ospitalier decât Washington, orașul în care frate-său, Andrei, are închiriată o reședință diplomatică. Cei doi s-au reîntâlnit cu bucurie frățească, ieșind împreună la diverse sindrofii locale. Una dintre ele a fost și o reuniune la Institutul Hudson, în care frații Muraru s-au aflat de-o parte și de alta a unei mese protocolare. Mai multe detalii a oferit însuși parlamentarul ieșean, în jurnalul său de călătorie. (pamflet)

  • Chiar mă plictiseam pe ruta Iași – București, vedeam aceleași mutre de români amărâți. Noroc de Facebook, care îmi oferă șansa de a nu mai sta bot în bot cu toți neaveniții care se trezesc bătându-mi la ușă cu vreo petiție. Auzi, tupeu, unde s-a mai pomenit în secolul tehnologiei, al comunicării virtuale, al sms-urilor și mailurilor și whatsapp-ului să vină câte-un neica nimeni cu o hârtie în mână prin care cere nu știu ce favor de la parlamentar: locuri de muncă, pensii, drum asfaltat, numai prostii, zău așa! În fine, de aia mi-am zis: hai, bre, să ies oleacă din derizoriul ăsta provincial și să mă duc la patria mumă a democrației, civilizației și burgerului bine rumenit, Statele Unite. Nu prea aveam motive oficiale, dar am inventat nu știu ce vizită parlamentară și, normal, mi s-au alăturat imediat tot felul de fomiști dornici de poze din America. Bine, ne-am foit pe holurile a tot felul de instituții, fiind primiți de diverși adjuncți ai consilierilor de rang trei ai unor chief inspectori care se ocupau de mentenanța xeroxurilor, dar măcar ne-au oferit câte o masă interesantă. La una dintre ele a participat și frate-meu, Andrei, că deh, trebuia să ne însoțească, cică CIA i-ar fi suflat că printre noi ar fi indivizi care ar putea atenta la siguranța chiflelor de pe masa de protocol. La un moment dat, stăteam chiar față-n față cu Andrei și am avut așa, un gând ciudat. Ce-ar fi să fac schimb de locuri cu el? Rămân ambasador, iar el se întoarce la Iași, să facă politică de Bahlui. Cam vreo două luni, să-mi petrec și eu vacanța pe malul Potomacului. Pariu că nu s-ar prinde nimeni. Ca ambasador în SUA trebuie doar să dai mâna cu diverși indivizi și să spui Yeah! Great! Sure!. Da, data viitoare încerc rocada asta cu frate-meu, mai respir și eu ceva aer american, cică prinzi culoare în obraji, te mai întremezi și în CV…

Alexandru Muraru (foto stânga, pamflet): Andrei, tu ai comandat pârjoalele astea moldovenești de la bufetul Pentagonului? Sunt mai pipărate decât contractul cu rachetele Patriot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *