Alexandru și Andrei Muraru, la o masă protocolară în Washington. Diplomație și frăție pe pământ american

Politică la patru ace

Cum a dat căldura prin birouri, cum de și-a găsit deputatul ieșean Alexandru Muraru un motiv de a călători un pic, să scape de plictiseala vacanței parlamentare. Și unde să se ducă într-un loc mai ospitalier decât Washington, orașul în care frate-său, Andrei, are închiriată o reședință diplomatică. Cei doi s-au reîntâlnit cu bucurie frățească, ieșind împreună la diverse sindrofii locale. Una dintre ele a fost și o reuniune la Institutul Hudson, în care frații Muraru s-au aflat de-o parte și de alta a unei mese protocolare. Mai multe detalii a oferit însuși parlamentarul ieșean, în jurnalul său de călătorie. (pamflet)

  • Chiar mă plictiseam pe ruta Iași – București, vedeam aceleași mutre de români amărâți. Noroc de Facebook, care îmi oferă șansa de a nu mai sta bot în bot cu toți neaveniții care se trezesc bătându-mi la ușă cu vreo petiție. Auzi, tupeu, unde s-a mai pomenit în secolul tehnologiei, al comunicării virtuale, al sms-urilor și mailurilor și whatsapp-ului să vină câte-un neica nimeni cu o hârtie în mână prin care cere nu știu ce favor de la parlamentar: locuri de muncă, pensii, drum asfaltat, numai prostii, zău așa! În fine, de aia mi-am zis: hai, bre, să ies oleacă din derizoriul ăsta provincial și să mă duc la patria mumă a democrației, civilizației și burgerului bine rumenit, Statele Unite. Nu prea aveam motive oficiale, dar am inventat nu știu ce vizită parlamentară și, normal, mi s-au alăturat imediat tot felul de fomiști dornici de poze din America. Bine, ne-am foit pe holurile a tot felul de instituții, fiind primiți de diverși adjuncți ai consilierilor de rang trei ai unor chief inspectori care se ocupau de mentenanța xeroxurilor, dar măcar ne-au oferit câte o masă interesantă. La una dintre ele a participat și frate-meu, Andrei, că deh, trebuia să ne însoțească, cică CIA i-ar fi suflat că printre noi ar fi indivizi care ar putea atenta la siguranța chiflelor de pe masa de protocol. La un moment dat, stăteam chiar față-n față cu Andrei și am avut așa, un gând ciudat. Ce-ar fi să fac schimb de locuri cu el? Rămân ambasador, iar el se întoarce la Iași, să facă politică de Bahlui. Cam vreo două luni, să-mi petrec și eu vacanța pe malul Potomacului. Pariu că nu s-ar prinde nimeni. Ca ambasador în SUA trebuie doar să dai mâna cu diverși indivizi și să spui Yeah! Great! Sure!. Da, data viitoare încerc rocada asta cu frate-meu, mai respir și eu ceva aer american, cică prinzi culoare în obraji, te mai întremezi și în CV…

Alexandru Muraru (foto stânga, pamflet): Andrei, tu ai comandat pârjoalele astea moldovenești de la bufetul Pentagonului? Sunt mai pipărate decât contractul cu rachetele Patriot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.