Agamiță Dandanache, mereu eligibil. De data asta, pe listele PNL Iași

Politică la patru ace

Nici nu apucară urnele de la alegerile locale să fie dezinfectate cum se cuvine, că deja sunt pregătite pentru un nou scrutin, cel parlamentar. Majoritatea partidelor și-au finalizat listele de candidați care așteaptă nerăbdători să înceapă slalomul printre covizi, până la ușa Parlamentului. La PNL Iași, lista pentru Senat este deschisă de senatoarea Laura Scântei, urmată de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, în timp ce pe poziția a treia de la deputați, eligibilă, a fost parașutat de la București Alexandru Kocsis – Cristea, fost membru CNA și cumătru al lui Costel Alexe, șeful PNL Iași. Toți acești trei aspiranți la voturile ieșenilor au trecut recent prin câteva întâmplări ieșite din comun. (pamflet)

O cafenea elegantă din centrul Iașului. Deja se simt primele semne ale unei vremi potrivnice statului pe terasă. Îmbrăcată într-un poncho generos și cu un sombrero multicolor pe cap, Laura Scântei soarbe tremurând un ceai cald. La masă i se alătură Liviu Brătescu, cu ochii roșii de nesomn.

Laura Scântei: – Hei, dar ce se întâmplă cu tine, dragă Liviu? De câteva zile ești obosit, neras, pare că ai și temperatură. Aoleu, nu cumva te-ai pricopsit cu covid?

Liviu Brătescu: – Nu, nu, e altceva, mai grav! De când am aflat că sunt pe o poziție eligibilă pentru Senat, retrăiesc coșmarul eșecului din 2012, când Elena Udrea a venit puternic pe contrasens și m-a trimis în afara drumului spre Parlament. Pe vremea aia, spuneam despre ea că este un vis urât. Iată că acum a revenit călare pe sinapsele mele.

Laura Scântei: – Aoleu, nu știam că-ți place poziția asta! Ador bărbații care sunt atrași de erotismul inteligenței.

Liviu Brătescu: – Te rog, fără ironii din astea. Am șansa să intru în Parlament și mă gândesc cu groază ca nu cumva să apară vreo altă blondă și să-mi sufle norocul ăsta.

Laura Scântei: – Aha, te gândești la Cosette. Stai liniștit, o să avem o campanie electorală beton, care o să ne garanteze succesul. Și oricum Cosette candidează la deputați. Ce-i drept, eu nu-mi fac probleme, o să revin în Parlament fluierând ca trenul regal prin gara Sinaia. Radu și Margareta mi-au fost cei mai buni agenți electorali.

Liviu Brătescu: – Bravo ție, dar pe mine cine să mă susțină? Brătienii nu prea mai vor să comunice cu mine, cică nu mai au minute disponibile. Eu nu pricep, în eternitatea marilor figuri politice tot Telekom furnizează serviciile de date mobile?

Laura Scântei: – Eu sunt pe DIGI, am reușit să primesc un SMS de la Regele Mihai de ziua mea. Dar cică are opțiunea asta doar pe teritoriul Iașului, că e Oraș Regal și se stabilesc conexiunile mai repede. Plus că sunt criptate. Mi se pare firesc, sunt special făcute pentru convorbiri cu apelanți aflați în cripte.

Brătescu o privește chiorâș pe Scântei, dând exasperat din cap.

Liviu Brătescu: – Oricum, mulțumesc din inimă domnului Orban, farul nostru călăuzitor și singura speranță a democrației românești, pentru că a binecuvântat candidatura mea.

Laura Scântei: – Lui Il Presidente Costel Alexe nu-i mulțumești??

Liviu Brătescu: – Vai, dar cum aș putea să nu-mi îndeplinesc această datorie de onoare și să-mi ridic brațele recunoscătoare către slava strălucitoare a chipului său cioplit în sufletele noastre plăpânde!

Laura Scântei: – Să nu uiți vorbele astea! La judecata de apoi a alegerilor parlamentare să le spui de douăsprezece ori a câte douăsprezece ori în sediul PNL.

Liviu Brătescu: – Va fi pelerinaj mare pe 6 decembrie la sediul de campanie.

Laura Scântei: – Normal! Să fii cuminte, altfel moș Nicolae îți va aduce în dar un covid!

Liviu Brătescu: –  Vai, o să fiu cuminte, promit!

Laura Scântei îi bagă capul sub poncho-ul cuprinzător.

Liviu Brătescu: – Ce vrei să faci?

Laura Scântei: – Să te spovedesc!

Liviu Brătescu: – Termină cu chestiile astea oculte. Doar știi că noi nu încurajăm obscurantismul religios.

Brătescu își scoate capul nervos, așezându-și părul deranjat. De masa lor se apropie Alexandru Kocsis – Cristea. Pare rătăcit prin zonă.

Kocsis – Cristea: – Mă scuzați, nu sunteți cumva doamna senator Scântei?

Laura Scântei: – Chiar ea! Cu cine am onoarea?

Kocsis – Cristea: – Cu onorabilul viitor deputat Alexandru Kocsis – Cristea.

Liviu Brătescu: – Pardon, domnul cum?

Laura Scântei: – Vai, nu-l băgați în seamă, domnul este foarte stresat că nu prinde un loc confortabil în Parlament.

Kocsis – Cristea: – Aha, înțeleg.

Laura Scântei: – Dar să depășim acest nivel al discuției. Am auzit că veniți pe listele de la Iași la recomandarea Bucureștiului.

Kocsis – Cristea: – Da, exact ca și dumneavoastră!

Laura Scântei (clipind veselă din ochi) – De când v-am văzut, am știut că va fi o dragoste la prima nominalizare!

Kocsis – Cristea: – Îmi permiteți să vă rog să-mi arătați Iașul, viitorul oraș în care nu voi face nimic?

Laura Scântei: – Desigur! Vă voi arăta cartierele, oamenii și firmele pentru care nici eu nu am făcut nimic!

Cei doi se îndepărtează braț la braț. Brătescu privește lung în urma lor.

Liviu Brătescu: – Hm, aș invita-o și eu pe Nuți Udrea la o plimbare, poate așa-mi dispar și coșmarurile legate de ea. Sau mai bine o sun pe Cosette. Sper să nu se supere Bodea că-i scot șefa la promenadă. Alo, Cosette?

Alexandru Kocsis, candidatul impus de București pe listele PNL Iași la parlamentare. Kocsis (foto, pamflet): Deși n-am muncit o secundă pentru Iași, voi răsturna munții pentru orașul vostru. Primii vor fi Carpații Orientali, înțeleg că aveți un plan cu o autostradă prin zonă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *