Admiterea sub microscop. Rectorul Viorel Scripcariu, prezentând o parte din oferta admiterii la UMF Iaşi

Iașul sub lupă
\"\"

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi începe să capete dimensiunile unei unităţi de învăţământ de importanţă strategică. Numai viitorul Spitalul Regional de Urgenţe, preconizat a fi dat în folosinţă în 2023, va trebui alimentat cu circa 5.000 de specialişti, de la infirmiere până la medici de înaltă calificare, fapt care va face din UMF un imens furnizor de cadre medicale. Din acest punct de vedere, discuţia pe care am surprins-o între rectorul Viorel Scripcariu şi directorul economic Daniela Druguş are valoare de document top secret.

Viorel Scripcariu: Doamna director, cum stăm cu aportul de vitamine pentru imensul şi bătrânul organism al universităţii noastre? Toţi parametrii de nutriţie sunt respectaţi?
Daniela Druguş: Domnule rector, încercăm să-i asigurăm toate componentele necesare unei alimentaţii corecte şi îndestulătoare. În primul rând, vom avea nevoie de o cantitate importantă de lichidităţi, pentru a-i asigura hidratarea pe timpul verii. Din acest motiv, admiterea din iulie trebuie tratată cu deosebită atenţie.

Ai în vedere vreo schemă de tratament anume? Vezi că bazinul de absolvenţi de liceu dispuşi să doneze lichidităţi pentru supravieţuirea UMF s-a cam redus. Şi, fir-ar să fie, avem atâtea organe cărora trebuie să le asigurăm o circulaţie constantă şi bogată. Numai întreţinerea fostei clădiri a UPA suge o grămadă de proteine şi carbohidraţi.
E adevărat, acolo avem de-a face cu o moştenire genetică dificilă. Să nu uităm că provine dintr-un organism învăţat cu adevărate orgii ale consumului de lichidităţi, de aia şi crescând în halul ăsta de înalt şi mereu pofticios.

Şi să ai în vedere că trebuie să pregătim câteva mii de specialişti pentru viitorul Spital Regional de Urgenţe. Acolo va fi un adevărat oraş al medicilor, aşa că avem nevoie să înregistrăm câţiva ani la rând o natalitate crescută la nivel de admitanţi, dar şi de absolvenţi.
Vă asigur că facem toate eforturile să asigurăm condiţiile de înmulţire a acestora. Unde nu reuşim pe cale naturală, procedăm la fertilizarea in vitro. Pe de altă parte, deja am vorbit cu un furnizor chinez care ne-a promis o primă tranşă de o mie de medici pricepuţi la orice specialitate, de la neurochirurgie la ORL şi balneologie. Trebuie doar să le schimbăm bateriile din când în când, dar din astea găsim, sunt din alea ieftine, doi lei bucata, tot chinezeşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *