Vezi perioada prielnica de plantare a pomilor fructiferi

Regional

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.
Prin “Declaraţia de la Paris”, ocazionată de cel de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor, deosebit de important în demersul specialiştilor din diverse domenii (silvicultori, ecologi, sociologi, economişti etc.) de a contracara efectele negative ale presiunii antropice asupra pădurilor. Acest concept de dezvoltare durabilă a pădurilor urmăreşte, în principal, găsirea unor metode corecte de gestionare a pădurilor şi evitarea interdicţiilor radicale care nu ar conduce decât la accentuarea presiunilor populaţiilor umane asupra pădurilor. Activitatea de exploatare forestieră se realizează astfel încât tăierea arborilor să se facă planificat, în relaţie directă cu măsurile de refacere a pădurii şi a funcţiunilor sale.
Regenerarea pădurilor, conservarea si protecția acestora, în scopul dezvoltării lor durabile, constituie activitățile principale ale silvicultorilor ieșeni. În această primăvară se vor efectua lucrări de regenerare pe o suprafață de 333 de hectare de teren, aflată în administrarea Direcției Silvice Iasi din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Dintre acestea, 230 hectare sunt regenerări natural și 103 hectare regenerări artificiale. La acestea se adaugă 95 hectare de completări curente. Pentru lucrările de împăduriri se vor folosi peste 909 000 de puieţi forestieri asiguraţi din pepinierele proprii.
Lucrările de împădurire, precedate de o serie de alte activităţi (recoltarea seminţelor, munca din pepiniere etc.) şi urmate de grija constantă pentru reuşita plantaţiilor şi îngrijirea arboretelor tinere, sunt grupate, tradiţional, în sintagma “campanie de împăduriri”, sintagmă al cărui sens, oarecum militar, se justifică prin dimensiunea mijloacelor umane, financiare şi tehnice presupuse de această remarcabilă desfăşurare de forţe. Munca silvicultorului, desfășurată în general în tăcere şi discreţie, este permanentă şi implică, pe lângă profesionalism şi disciplină, multă dăruire, atenţie şi, de ce nu, iubire pentru tot ce înseamnă arbore şi pădure. Acesta este și sensul profund al cuvintelor marelui silvicultor român Marin Drăcea, care afirma că, pentru a crește și înflori, arborele are nevoie nu doar de condiții prielnice de mediu, ci, mai ales, de roua și căldura inimii omenești. Același mare specialist menționa că “…iubirea de arbore și de pădure hotărăsc, în ultimă analiză, soarta pădurilor unei țări într-o anumită epocă. Nu-și apără pădurea decît un popor conștient de propriul său destin și care vrea să trăiască“.
Creaţie a solului, apei si luminii, pădurea, instalată în mijlocul câmpului energetic, acţionează ca factor egalizator; prin ea vremea, apa si vantul devin prietenii noştri. Sursă reinnoibilă de masă lemnoasă, adăpost al vântului și a nenumăratelor vietăţi cărora le asigură condiţiile existenţei, producătoare a celei mai bune ape potabile, pădurea, cu arborii și tufişurile sale, leagă solul cu stânca si, prin pâsla subterană a rădăcinilor îl protejează impotriva alunecărilor. Acestui rol multiplu si complex, cunoscut de secole, i s-a adăugat în epoca actuală, valenţe noi: capacitatea arborilor de a reţine prin frunzele lor pulberile radioactive purtate de curenţii aerieni şi de a le fracţiona energia până la anularea nocivitaţii lor. Nostalgia naturii, de care civilizaţia modernă şi urbanizarea ne-au înstrăinat, se amplifică și tinde să devină o necesitate biologică pentru refacerea vigorii fizice şi spirituale a oamenilor.
Pe data de 21 martie, intreaga lume marchează “Ziua internatională a pădurilor”, zi ce comemorează valoarea și contribuţia pădurilor pentru omenire. Pădurile ajută la reglarea temperaturii pe glob, sunt sursă de oxigen și de substanțe nutritive, fiind esenţiale pentru viața pe pământ. Ele ne oferă adăpost, umbră în zilele însorite, aer curat și apă.
Se spune că datoria fiecărui om, în viaţă, este de a aduce pe lume un copil, a ridica o casă şi a sădi un pom. Sădirea pomului prezintă o semnificaţie deosebită atât prin prisma importanţei procesului în sine, cât şi a importantei sădirii, în sufletele tuturor, a sentimentului de dragoste şi respect pentru pădure.
Acest ritual este singura garanţie pentru păstrare şi perpetuare, dar şi pentru mentinerea echilibrului ecologic necesar unei vieţi normale, sănătoase, atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile următoare, urmaşii, urmaşilor noştri.
Direcţia Silvică Iaşi invită locuitorii judeţului, autorităţile locale, şcolile şi alte instituţii si O.N.G.-uri să i se alăture în activitătile de sezon, grupate sub genericul: “LUNA PLANTARII ARBORILOR – 2017″. Veti avea ocazia prin “SADIREA ARBORILOR” care este si vechea denumire a acestor acţiuni, să deveniţi ctitori de suflet ai viitoarelor păduri, memorie vie a istoriei neamului.

Sursa: ziarulevenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *