Sexy avocata Gianina Poroșnicu, în rol de vedetă media

Metropola

Știm cu toții că reclama este sufletul comerțului. Degeaba ai un produs de calitate, dacă nu știi să-l vinzi. Mai țineți minte Brifcorul de pe vremuri? Standard pentru un produs comunist, numele lui era de fapt un acronim, provenit din „Băutură Răcoritoare Indigenă Fabricată cu Concentrat Original Românesc”. Era o imitație foarte reușită a sucului de portocale, care nu se prea importau, fiind făcut din 14 buruieni diferite, puse la fermentat. Era colorat în portocaliu cu un extract din vrej de tomate. Culmea, chiar era bun. A dispărut imediat după 1990, pierzând rapid competiția împotriva unor sucuri gen Rio sau Nu-știu-cum-Cola. Pur și simplu, fabricanții noștri n-au știut să-i facă reclamă, iar diversele ciudățenii aveau atuul că erau „de import”. Pe o piață ca cea a răcoritoarelor, dacă nu ești prezent constant în retina consumatorilor prin reclamă, degeaba exiști. De fapt, în scurt timp nu vei mai exista, că „faliment” îți scrie pe frunte. Concurența e prea acerbă. În aceeași idee, vom vorbi astăzi despre un alt domeniu cu o concurență la fel de crâncenă. Și despre cum poți scoate capul dintre ceilalți. Deși, teoretic, avocații n-au voie să-și plătească reclamă, sunt căi legale prin care se pot face cunoscuți potențialilor clienți. Iar ingeniosul avocat despre care vom vorbi este Gianina  Poroșnicu.

768 de avocați în Barou
Avocatura este considerată o meserie bănoasă. Avocații au fost printre primii care, după 1990, și-au construit case proprietate personală, iar un avocat care avea două vile reprezenta un subiect cu care puteai deschide ziarul. Că acel avocat era însuși decanul Baroului Iași, e altă discuție. Într-adevăr, din avocatură se poate câștiga bine. La un litigiu dintre Coca-Cola și Pepsi-Cola, referitor la cine are dreptul să pună mai mult alb pe etichetă, consultanța juridică s-ar ridica la milioane bune de dolari. Dar câți avocați au bafta să prindă un astfel de dosar? Cele mai multe cazuri sunt mărunte și cu scandal. Ba un vecin care și-a mutat gardul juma’ de metru, ba un divorț cu năbădăi. Că divorțurile normale se pot rezolva la notar, din două ședințe. Cât poți cere lui moș Gheorghe din pensie? Sau lui nea Vasile, de care nevasta vrea să scape că-și toacă toată leafa pe vodcă? Iar dacă ne gândim că în baroul Iași sunt înscriși 768 de avocați definitivi, la care se adaugă și 25 de societăți de avocatură… Ce mai, foame mare.

Bine cunoscută
Și în acest domeniu, reclama e sufletul comerțului. Iar o avocată bine cunoscută în Iași ar putea da lecții despre cum se face treaba asta. Cine nu a auzit de Gianina Poroșnicu? Cam toți ieșenii care au avut vreodată treabă prin tribunale, bașca mulți dintre ceilalți. Prezentabilă, suficient de tânără pentru a fi sexy, dar nu atât de tânără încât să nu ai încredere în experiența sa de avocat, Poroșnicu și-a făcut sistematic loc în lumea judiciară, cu o discreție la fel de eficientă ca stilul expansiv al lui… Mihail Vlasov, de exemplu, cunoscut mai mult prin aparițiile publice decât prin cele de la bară.

Traseul, pas cu pas
Poroșnicu a început ca toți avocații, adică proaspăt absolventă de facultate, stagiară pe lângă un avocat mai experimentat. Adică se ocupa de hârțogăraia aferentă dosarelor, de telefoane, de expertize și, uneori, de câte un termen dintr-un proces mai ușor. Și-a deschis pe urmă cabinetul propriu, dar un avocat tânăr nu prea poate trăi doar din onorariile rarelor procese pe care le prinde. Așa că a lucrat și ca jurist în cadrul unei firme private. În paralel, bătea la cel mai propriu mod holurile Judecătoriei, în căutare de clienți. Vorbea cu presa, dădea lămuriri cu privire la procesele cu care se intersecta, apărea la radio, la televizor, oriunde putea fi văzută și auzită. S-a implicat în activitățile unor organizații neguvernamentale, precum EuroDomus sau Asociația Femeilor Unite din România. Încet-încet, a început să prindă intrări și în dosare mari, de crimă organizată, trafic de droguri sau mare corupție. Iar de aici, lucrurile au început să se rostogolească de la sine.

\"\" \"\" \"\"Casă monument
De la sine și nu chiar, pentru că nu este suficientă doar lansarea. Produsul trebuie și menținut în atenția publicului. Ceea ce Poroșnicu a și făcut. Ca avocat cunoscut, a putut intra relativ ușor în învățământul de profil, ca asistent universitar în drept economic la Universitatea „Petre Andrei”. S-a „lipit” de un deputat, promotor al unei legi a malpraxisului, într-o campanie dedicată victimelor unor măcelari cu titlu de medic. A cumpărat o casă pe Elena Doamna, cândva proprietatea unui fabricant evreu de bomboane. N-a deranjat-o că avea ca vecini o șatră întreagă de scandalagii. A băgat o căruță de bani în restaurarea casei Joseph Zoller, dar a meritat. Poroșnicu a împușcat doi iepuri dintr-odată: s-a ales cu o bijuterie de casă, dar a și devenit cunoscută ca iubitoare și, mai ales, salvatoare de istorie. Am văzut pe Independenței un indicator spre „Casa Joseph Zoller”, onoare pe care nu am văzut-o pentru casa primarului Iașului din timpul Războiului pentru Reîntregire, Gheorghe Mârzescu, de exemplu. E drept, Poroșnicu s-a ocupat, ca avocat, de clădiri monument istoric, cum a fost cazul Palatului Sturdza de la Popești, deci nu o bănuim de ipocrizie.

Site bine pus la punct
Firește, ce e un avocat în sec. XXI fără să-l găsești pe Google? Iar site-ul Gianinei Poroșnicu te asigură că la cabinetul ei găsești sfat pentru orice: drept penal, drept civil, drept internațional, dreptul muncii, drept funciar, malpraxis, arbitraj și mediere. Oricât de bun ai fi, e imposibil să fii expert în toate. E drept, ca avocat poți să-ți asiguri în cabinetul tău serviciile altor avocați, specializați, cum se practică în mod uzual în casele de avocatură consacrate din străinătate. Ne-a ferit Dumnezeu de probleme cu justiția, așa că nu am putut verifica niciuna dintre calificările Gianinei Poroșnicu. Nu v-o putem recomanda sau nu, pentru că ce știm despre ea e tot doar din auzite, nu din experiența proprie. În această privință, tot vorba lumii, slobodă, vă poate da sfaturi.

„Mă dedic întotdeauna profesiei mele de avocat, clienților și colaboratorilor pe care îi am, încercând să fiu mai mult decât consilierul de specialitate, confidentul și apropiatul lor, o persoană responsabilă și loială”, Gianina Poroșnicu, avocat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *