Să facem din Iași un oraș al festivalurilor!

Metropola

Milwaukee, Wisconsin. Al 31-lea oraș ca dimensiuni din Statele Unite. Două milioane de locuitori. Știi unde începe, nu știi unde se termină, că se prelungește cu Chicago, iar împreună au aproape 11 milioane de locuitori. Supranumit „orașul festivalurilor”. Mă rog, i se mai spune și „orașul berii”, dar nu aspectul acesta ne interesează acum. Pe partea de festivaluri, găzduiește cel mai mare festival de muzică din lume, Summerfest, cu un milion de spectatori grupați în jurul a 11 scene timp de 11 zile, un festival gay, altele ale minorităților poloneze, franceze, grecești, germane, africane, arabe, irlandeze, mexicane, amerindiene și italiene, acesta din urmă fiind cel mai mare bairam al macaronarilor din întreaga SUA. Tot în Milwaukee se desfășoară și cel mai mare festival al machetelor de trenuri din America. Da, există și așa ceva. Și încă multe altele, dar nu lucrăm pentru o agenție de turism americană, să le facem reclamă. Ideea e că de prin iunie până în decembrie, în fiecare weekend se întâmplă câte ceva. Pe scurt, un oraș care trăiește aproape numai din festivaluri. Mai au ei și industrie, cercetare și alte domenii economice, inclusiv o industrie a berii foarte bine dezvoltată, dar asta e altă discuție. Pe noi ne interesează Iașul.

273.964 de turiști
Ca să închidem subiectul Wilwaukee, mai spunem doar că turismul legat de festivaluri aduce în orașul american 4,5 miliarde de dolari anual. Cam câte 2.200 de dolari pe cap de locuitor. Iar numărul vizitatorilor îl depășește de câteva ori pe cel al locuitorilor. De cealaltă parte, Iașul nostru a atras anul trecut 273.964 de turiști, care și-au petrecut în medie 1,8 zile în vreuna dintre structurile de cazare ale municipiului. Interesant este că din aprilie până în noiembrie, numărul turiștilor ajunși în Iași nu variază prea mult, iar luna octombrie, când ne lăudăm cu Sărbătorile Iașului și cu pelerinajul de Sfânta Parascheva nu aduce cine știe ce beneficii, oricât s-ar lăuda hotelierii că nu mai au locuri. Anul trecut, în septembrie, au venit la Iași 48.600 de oameni. În octombrie, cu toată larma de pe străzi, abia au fost aproape 54.000. Un plus amărât de 8.000 de turiști.

Cultura se vinde prost
Dacă e să numărăm, n-am putea spune că Iașul este chiar mort din acest punct de vedere. Luna mai este luna Festivalului Internațional al Educației. La începutul lunii octombrie a devenit deja tradiție organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere. În aceeași lună se desfășoară și Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr și el devenit o frumoasă tradiție. Totuși, FIE este internațional doar cu numele. FILIT este elitist. FITPT colecționează premii și aduce pe scenă trupe de teatru de un rafinament și talent aproape incredibile, dar este destinat unui public destul de restrâns, cel al pasionaților de teatru. Face o operă de pionierat, încercând să creeze un public pentru teatrul „matur”, dar acesta nu poate fi prea numeros. Deschiderea stagiunii Operei, a scos în stradă zilele trecute 8.000 de oameni, dar nu putem băga mâna în foc că printre ei s-au aflat mulți turiști veniți special pentru asta. Chiar dacă neplăcut, trebuie să o spunem: cultura se vinde prost la noi.

50 de crame
Poate și de asta, în ultima vreme au început să-și facă loc în Iași alte tipuri de festivaluri. A fost în iunie Afterhills, cu cei 74.000 de spectatori ai săi. Cei mai mulți dintre ei au fost ieșeni sau studenți la universitățile ieșene, dar a fost un început pentru „Untold-ul moldovenesc”. Iar audiența a fost un semn că în Iași se consumă și alte feluri de cultură în afara celei clasice.
Un filon care abia a început să fie exploatat este cel al tradiției vitivinicole locale. Autoritățile județene vorbesc de multă vreme de un „drum al vinului” ca traseu turistic, dar acesta nu mai ajunge să se și concretizeze. Abia dacă Hârlăul a reușit să deschidă un Muzeu al Vinului. O realizare notabilă, dar singulară. E un domeniu în care mediul privat se mișcă mult mai bine. Festivalul „La Vie” a fost organizat acum două săptămâni de o cramă din Bârnova pentru a-și promova producția, dar el a reprezentat și o plăcută întâlnire cu muzica și artele libere care au atras mai ales familii tinere cu copii. La sfârșitul acestei luni se va organiza la Palatul Culturii cel mai mare festival de vinuri și gastronomie din România, „Vin la Cultură”. Organizația Somelierilor din România a reușit să convingă până acum peste 50 de crame de la noi din Republica Moldova să participe.

Unul pe trimestru
Frecvența de un festival mare la trei luni este cea ideală. O lună pentru reclamă, o lună pentru organizarea propriu-zisă și încă una pentru bilanțuri și odihna dinaintea următorului. Încă ne place să batem toba pe tema culturii clasice, deși publicul acesteia este restrâns chiar și la Iași, stalul și lojele Teatrului Național fiind arhipline doar la premiere. S-au încercat deocamdată prea puține direcții, deși lecția americană e clară: dacă te bazezi pe un singur domeniu, pierzi. Oricât de bune ar fi zece festivaluri de operă, nici pasionații nu-și vor face abonament la toate. Că tot i-am pomenit pe americanii de care am amintit la început. Ei au un festival al modelelor de trenuri. Noi avem o tradiție și o școală în restaurarea tramvaielor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *