Ori la bal, ori la festival. Ioan Holban aşteptând cu nerăbdare noua ediţie a FITPT

Iașul sub lupă

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iaşi (FITPT) pare să fie una de excepţie. Directorul festivalului, Oltiţa Cîntec, mizează pe participarea a peste 500 de invitaţi din 29 de ţări de pe 6 continente, transformând astfel FITPT într-o manifestare de anvergură. Însă pregătirea unui festival mamut necesită multă muncă şi răbdare din partea organizatorilor, după cum reiese şi dintr-o discuţie pe care am surprins-o între directorul Teatrului Luceafărul, Ioan Holban, şi criticul teatral Oltiţa Cîntec.

Ioan Holban: Oltiţa, m-ai înnebunit cu festivalul ăsta! Văd aici tot felul de trupe din ţări mai mult decât exotice. Vom avea invitaţi din Burkina Faso, din Senegal, Guinea Bissau, Vietnam. Zău, mă faci să-mi aduc aminte cu nervi de ora de geografie din şcoala generală.
Oltiţa Cîntec: Ioane, mă dezamăgeşti. Asta înseamnă globalizarea culturii teatrale. Din Burkina Faso va veni o trupă foarte tare, cu actori speciali. Sunt atât de costelivi, încât nu poţi să-ţi dai seama care e actor şi care marionetă. Ştiu, sună un pic incorect politic ce spun, dar când îi vei vedea, o să recunoşti că a meritat să alocăm două lăzi de salam pentru onorariul lor.

Dar ăştia din Lichtenstein au şi ei trupă de teatru? Fiind o ţară liliputană, să nu-mi spui că vor veni să pună în scenă chiar Călătoriile lui Gulliver?
Uf, cum le ştii tu pe toate, dragă Ioane. Da, sunt cei mai în măsură să joace rolul piticilor. Dar mai avem invitaţi şi din alte ţări, cu mare tradiţie teatrală. De pildă, Islanda, de unde va veni o trupă care va monta spectacolul „Hver maður er borinn frjáls og jafn öðrum að virðingu og réttindum”. Stai, nu te speria! E vorba de o piesă cu păpuşi, iar întregul dialog e compus din pantomimă.

În schimb, văd pe listă şi ţări onorabile, pe ale căror reprezentanţi abia aştept să-i primesc cu ospitalitatea-mi recunoscută. Iată, din Rusia pe cine avem invitaţi?
De acolo avem o trupă foarte scumpă, dar care sunt sigură că-ţi va satisface gusturile. Ia uite ce scrie aici!

Aoleu, Beluga! Vai, ce surpriză plăcută, Oltiţa! În sfârşit, promovăm şi noi lucruri de calitate artistică recunoscută în întreaga lume. Of, din Franţa ai ceva?
Bineînţeles. Celebra trupă de păpuşari a Teatrului Pernod!

Super! Hai, scoate dosarul cu bugetul, să trec la semnat. Pe băieţii de la Pernod pune-i în prima seară a festivalului, ceva mai târziu. Vor juca până la plecarea ultimului client, pardon, ultimului spectator!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.