Ciobanu şi Hordilă, şefi de Servicii de Protecţie şi Pază

Satiră cu ștaif

Gabriel Ciobanu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, şi Alexandru Hordilă, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, sunt cei care stau zi şi noapte şi veghează la siguranţa alimentară a ieşenilor, asediată mereu de tot felul de produse mai mult sau mai puţin nocive. Vara mai ales, când cărnurile stau şi se împut în galantare sau sunt vândute direct din traistă pe la diverse colţuri cu vad comercial, cele două instituţii ar trebui să fie în alertă maximă. Mai multe detalii despre această stare de veghe asupra sănătăţii noastre, dar şi alte mărunţişuri, am aflat dintr-o discuţie purtată între cei doi şefi.

Gabriel Ciobanu: Dom’le, ce plictiseală! Unde e Paştele ăla mustind a cărnuri şi seu de oaie, cu droburi expirate şi mucegăite, cu ouă împuţite şi lapte înăcrit? Ce savoare, ce bucurie a simţurilor…
Alexandru Hordilă: – Aşa e, Gabriel, nimic nu se compară cu sărbătorile. Mai prindeam şi eu de 1 Mai câte un frigider de carne garnisită cu muşte din alea grase, cu colesterol de neam prost. Totuşi, a început sezonul micilor şi încă mai trag speranţă că va fi un an competiţional bogat în meciuri interesante cu micii întreprinzători. Deocamdată, mă ocup numai de fleacuri, gen ouă Kinder cu jucării periculoase în interior.

Mai ţii minte ce iureşuri erau pe vremuri cu trichineloza? Sau cu aviara? Pffai, atunci să fi fost şef la DSV. Aş fi dat interviuri zilnic pe toate canalele media, deveneam vedetă, nu ca acum, un anonim de director.
Te înţeleg foarte bine. Eu ce să mai spun despre vremurile în care eram şef la Poliţia Locală? Abia acolo trăiam adevăratul sentiment al protecţiei cetăţenilor. Păi, compari amenzile de circulaţie cu amenzile pe care le dau acum la nişte amărâţi ca E.On?

Dar ce, ai tupeul să amendezi E.On-ul?
Eh, vorba vine! Adevărul e că n-ai ce să-i faci, cum să-l pui la pământ şi să-l încătuşezi? E ditamai gigantul. Tot cu peştii ăştia mici îţi faci treaba, mai câte o pizza cu blatul prăjit prea tare, mai câte o bere expirată. Păi, o sută de amenzi date la amărâţi fac cât o amendă aplicată E.On-ului. Ies şi mai bine statistic, iar aşa mă feresc şi de scandaluri.

Să ştii că ai dreptate! De ce să scotocesc prin frigiderele Kosaromului, de pildă? De ce să umblu prin zecile de milioane de euro ale unei companii care face cinste judeţului. Mie, cel puţin, mi-a făcut cinste. Dar asta rămâne între noi. Auzi, ţie nu ţi se pare că friptura asta e cam rumenită? Uff, iar voi achita nota de plată cu două file de proces verbal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *