Biznismenii păşcăneni îşi transformă casele de bani în ansambluri rezidenţiale

Satiră cu ștaif

Multimilionara Doina Cepalis îşi extinde afacerile, abordând domeniul imobiliar. După ce şi-a făcut un brand serios din confecţionarea scaunelor auto pentru copii şi a centurilor de siguranţă, femeia de succes a Paşcanilor intenţionează să contruiască un amplu cartier de 140 de vile în zona Valea Ursului, la doi paşi de Miroslava. În pofida experţilor care sunt de părere că piaţa imobiliară se află în declin, iată că Doina Cepalis îşi „îngroapă” nişte bani în pământ, din care speră să rasară în scurt timp un profit frumuşel. Mai multe despre această nouă experienţă de business, dar şi despre alte lucruri, am aflat din jurnalul personal al ambiţioasei femei de afaceri.

– Asta e, trebuia să iau şi această decizie majoră din viaţa mea de afaceri. Prea erau mulţi păşcăneni care au început să investească masiv în imobiliarele din Iaşi. Treptat, vom crea o enclavă a Paşcaniului în capitala Moldovei. Un fel de Little Italy în New York, cu tot ce presupune treaba asta. Nu exclud să ne vorbim între noi cu apelative gen Don Bobiţă sau Signora Doina. Ne vom muta afacerile la Iaşi, influenţa şi vom crea o structură de sprijin şi protecţie reciproce, întocmai ca emigranţii italieni în America. Deja mi-am tras nişte filme de pe net, începând cu „Naşul” şi terminând cu „A fost odată în America”. Să vedem cum facem cu accentul. Italienii ăia aveau un accent deosebit, făcea parte din farmecul lor, numai cât îl auzeai pe de Niro şi ţi se făcea pielea găină. De Marlon Brando nici nu mai vorbesc. Noi, ăştia din Paşcani, nu avem aşa ceva, deci trebuie să găsim un semn distinctiv în comportamentul şi comunicarea noastră. Mă voi consulta şi cu domnul Neculai Apostol, pe care tare aş vrea să-l conving să intre în comunitatea noastră. S-o fi săturat de atâta bănet scos din coaste de porc. N-ar fi rău să încerce ceva mai rafinat, o investiţie în vreo două sute de vile sau vreo şapte zgârie – nori în Iaşi. Din Codrii Paşcanilor vom face Clanul Păşcănenilor. Afacerile ne vor fi protejate, de asta mă ocup eu, că doar ştiu să fac centuri de siguranţă. N-ar fi rău să-l luăm în gaşcă şi pe Constantin Deleanu, de la Cotnari. Cu experienţa sa în pivniţe şi beciuri, el ne va proiecta parcările subterane la blocurile pe care le vom construi. Hai că, uşor, se leagă o frăţie a păşcănenilor. Prea mult am stat la umbra Iaşului cel trufaş! A venit timpul să avem şi noi faliţii noştri din Paşcani, vorba lui Caragiale! Gata, de luni încep să fac statutul organizaţiei noastre secrete. Iar dacă tot vom face case, poate că n-ar fi chiar deplasat să-i spun Cosa Nostra!

Cepalis (foto, pamflet): Visez la o casă având patru camere de comerţ şi industrie, ridicată pe mai multe niveluri de management, conectată la toate utilităţile: alimentare cu lichidităţi, reţea de distribuţie în teritoriu, canalizarea profitului spre investiţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *