Sage Cafe, imaginea unui Iași deștept

Reflector

\"\" \"\"Este, probabil, una dintre cele mai faine cafenele/ceainării din Iași, Sage Cafe, situată în incinta Bibliotecii Central Universitare, pe latura spre Păcurari. Zeci de sortimente de cafea și ceai, preparate după rețete proprii, cu denumiri proprii dau farmec acestui loc. Răvașele ce le însoțesc, biblioteca cu sute de cărți, rastelul cu ziare sau pianina la care oricine poate improviza sunt alte ingrediente care-i oferă unicitate. Dar, una peste alta, Sage Cafe este „un loc în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea”, după cum spune Radu Manole, cel care a deschis afacerea acum 13 ani. Senzația de intimitate, de casă, de cămin, de confort e cea care domină locul.

Reglaje fine, de detaliu
Unii zic despre Sage că e cafenea, alții că e ceainărie. „La noi, ceaiul e ceai și nu o simplă apă caldă cu ceva în ea. Cafeaua, ciocolata sunt preparate de noi, după rețete proprii testate în timp și adaptate, reglate împreună cu clienții noștri. Ca idee, avem ciocolată caldă cu piper, cuișoare, scorțișoară sau ghimbir. Sau alte zeci de astfel de combinații”, explică Radu Manole. Clienți îi sunt studenții, prietenii și părinții acestora, dar și foștii studenți care au petrecut o mare parte din orele de studiu chiar aici, la Sage Cafe. Pentru că și amplasamentul, în incinta BCU, dar și atmosfera permit ca tinerii să și studieze în timp ce-și beau ceaiul sau cafeaua.

\"\" \"\" \"\" \"\"Câte-un răvaș
Astfel, clienții pot alege între diferitele ceaiuri cu denumiri atipice, speciale: Poarta Soarelui (ceai verde, iasomie, gălbenele), Regele Iasomiei (ceai verde, aromă puternică de iasomie, efect vizual deosebit), Gunpowder (clasicul „praf de pușcă”, începe ziua cu el), Rază de soare (ceai alb, mentă, roiniță, coajă de lămâie), Foxtrot (ceai alb, trandafir, iarbă de lămâie, mușețel). Sau Ghimbir verde (cuișoare, scorțișoară, ghimbir, lapte), Infuzie de iarnă (rooibos, cuișoare, scorțișoară, coajă de portocală, caramel), Vestea bună (lemn dulce, mentă, iarbă de lămâie, fenicul, coajă de citrice). Iar exemplele pot continua. Fiecare ceai e însoțit de câte-un răvaș. C-un proverb sau o scurtă descriere a produsului. „Mai bine stai trei zile fără mâncare decât o zi fără ceai”, spune un proverb chinezesc de pe răvașul de la Sage.

Latura culturală
Lumina, atât cea naturală cât și cea artificială, dar și fondul muzical sunt alte elemente specifice pentru Sage Cafe. E muzică simfonică, blues, jazz sau ceva retro. Nimic comercial. „Avem, periodic, și minirecitaluri. La pianina noastră sau la alte instrumente. Am avut oaspeți din Italia sau Rusia care au cântat la noi”, povestește Radu Manole. Seri de literatură, în care tinerii autori citesc din propria creație completează latura culturală a Sage Cafe. În fapt, Sage asta și înseamnă: inteligență, înțelepciune.

1 thought on “Sage Cafe, imaginea unui Iași deștept

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *