O analistă fatalistă. Alina Mungiu – Pippidi, îngrijorată de nutriţia intelectuală a cititorilor săi

Satiră cu ștaif

Alina Mungiu – Pippidi vine rar în spaţiul public ieşean, dar şi când se întâmplă treaba asta, o face într-un stil aparte. Recent, fosta şefă de promoţie a UMF Iaşi, actual analist politic şi profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, a susţinut o conferinţă la Iaşi, prilej de a stârni unele controverse în rândul publicului. Una dintre nelămuririle doamnei Mungiu a fost rezumată într-un interviu acordat unei publicaţii locale. „Întrebarea pe care mi-o pun eu este ce Dumnezeu fac oamenii aici, la Iaşi, din ce trăiesc dacă nivelul populaţiei active este de sub 30%, jumătate faţă de Bucureşti. Sunt pensionari, au case la ţară cu găini, din ce trăiesc?”, a exclamat Alina Mungiu – Pippidi, nelămurită în privinţa traiului de la Iaşi. Imediat, mai multe personalităţi au încercat să-i răspundă acestei curiozităţi.

\"\"Măi, dar ăştia care mă citesc, oare din ce trăiesc? Că analizele mele politice nu le ajung nici pe-o măsea de minte

Varujan Vosganian – Dragă Alina, hai că mi-ai ridicat oul la fileu, ca să zic aşa! Foarte bună observaţia ta cu găina ca mijloc de subzistenţă a ţăranului român. Deşi tu te-ai referit la orăşeanul ieşean, dar ce mai contează?! Da, asta fac ieşenii, stau şi clocesc în nostalgia lor după vremurile apuse. Problema e că nu le iese nici măcar o pereche de ouă din cuibar, dacă înţelegi ce vreau să spun!

Iulian Dascălu – Doamnă Alina Mungiu – Pippidi, sper că nu v-aţi pus vreodată problema din ce trăiesc eu. Spun asta pentru că nici eu nu mai ştiu ce surse de venituri am. Am atât de multe afaceri, încât habar n-am cine îmi alimentează contul în ziua de salariu. E mai bine să nu ştii cine te plăteşte, chestia asta te face independent.

Cristian Mungiu – Soră-mea, iar ai ieşit la rampă cu tot felul de declaraţii incendiare. Câteodată, îmi vine să-ţi reamintesc toate bancurile cu Alinuţa pe care ţi le spuneam în copilărie şi la care tu râdeai cu poftă. Nu mai fi sadică cu ieşenii noştri, lasă-i să-şi vadă de provincialismul lor. Dacă ar fi după mine, ţi-aş spune că ei trăiesc din cultură, dar, din păcate, şi chestia asta a devenit o hrană lipsită de nutrienţii de altădată.

Dumitru Oprea – Distinsă doamnă Mungiu, mă bucur că puneţi această întrebare. Eu încerc de vreo doi ani să-i educ economic pe ieşeni pentru a-i face să investească în Bitcoin. Ştiţi despre ce vorbesc, despre celebra criptomonedă. Am discutat recent cu o babă despre acest subiect şi a crezut că vreau s-o conving să investească în criptele de la Eternitatea. Ăsta e nivelul, n-ai cu cine deschide o afacere de viitor. Deşi, fie vorba între noi, viitor mai previzibil ca la Eternitatea nu prea găseşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *