Muzele muzeelor ieşene. Lăcrămioara Stratulat şi Aurica Ichim, două gospodine ale muzeisticii ieşene.

Satiră cu ștaif

Succesul managementului unei instituţii muzeale pare a fi un secret feminin. Cele mai importante obiective de aceste gen din Iaşi, Muzeul Unirii şi Complexul Muzeal Moldova, sunt conduse de femei care au reuşit să le aducă în prim planul vieţii culturale, Aurica Ichim şi Lăcrămioara Stratulat. Acestora li se adaugă Simona Ionescu, şefa Muzeului Memorial Al. I. Cuza din Ruginoasa, şi Mihaela Tudose, director al Muzeului Mihail Kogălniceanu. Prin urmare, e clar: doar femeile ştiu să aibă grijă de obiectele din casă. Mai multe despre această îndeletnicire gospodărească am aflat trăgând cu urechea la un dialog între Aurica Ichim şi Lăcrămioara Stratulat.

Aurica Ichim: Uff, Lăcrămioara, ce bine că am ieşit împreună la cafeaua asta! Abia am reuşit să fac curat în dormitorul lui Cuza, am şters praful, am spălat draperiile, de pat nu m-am atins încă, mai bine o las pe femeia de serviciu. Am şi eu principiile mele!
Lăcrămioara Stratulat: Da, te înţeleg, Aurica, e greu să-ţi petreci opt ore pe zi în aceeaşi casă cu un personaj istoric. La mine e mai spaţios, în vreo 300 de încăperi câte are Palatul Culturii, am unde să mă ascund fără să mă găsească vreo fantomă pofticioasă la cele lumeşti.

Apropo de zona aceasta crepusculară dintre lumi, nu era de-ajuns că mă băgat în sperieţi răposatul Mitican bântuind la miezul nopţii pe Lăpuşneanu, ieri l-am văzut şi pe săracul Mitică Grumăzescu pândindu-mă pe fereastra muzeului. Trebuie să le găsesc neapărat o cameră, să joace o tablă, să compună o epigramă şi să-mi lase turiştii în pace.
Eh, asta e o problemă generală, la toate muzeele pe care le coordonez. Cel mai bine e să le faci câte o hologramă la fiecare, în felul ăsta intră şi ei în legalitate, devin obiecte de inventar.

Dar să-i lăsăm în pace, că mă apucă nostalgia după serile dansante pe care le organizam cu Mitican pe Lăpuşneanu. Ne dispar bărbaţii de cultură, Lăcrămioaro, rămânem numai noi, femeile, să facem toată treaba prin muzee.
Ca întotdeauna, dragă Aurica. Cine ştie mai bine să şteargă praful din casă decât noi, femeile? Sau să mutăm o vază fără s-o spargem? Sau să identificăm prin metoda Carbon 14 vechimea unor alune descoperite prin sufragerie? Nu mai vorbesc de faptul că bărbaţii noştri au devenit de multă vreme nişte exponate care-şi fac veacul pe canapea, cu berea în mână şi ochii pe televizor. Aşa că, să ne suflecăm mânecile şi să trecem la treabă. Iar dacă găseşti pantofii lui Cuza murdari pe hol, nu-l certa prea tare. O fi fost la o miuţă cu Mitican şi Grumăzescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *